latinica  ћирилица
27/09/2023 |  19:49 ⇒ 28/09/2023 | 11:10 | Autor: RTRS

SIPA potvrdila da provjerava Šmita; Da li će biti utvrđeno na osnovu čega Nijemac boravi u BiH? (VIDEO)

SIPA provjerava Kristijana Šmita! To je danas i zvanično potvrđeno iz ove agencije.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Po kom osnovu je Šmit u BiH – pitanje je na koje Republika Srpska traži odgovor od njegovog dolaska, a provjeru diplomatskog statusa tražila je i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić očekuje da se napokon utvrdi da li Šmit boravi legalno ili ilegalno u BiH i da se posebna pažnja obrati na članove Šmitovog obezbjeđenja.

Šturo, ali jasno - iz SIPE potvrda da "rade određene provjere koje se odnose na Kristijana Šmita".

Iako za sada nije poznato koje konkretne operativne provjere vrše, ministar bezbjednosti zadovoljan što su stvari napokon pokrenute sa mrtve tačke. Podsjeća da je, kao i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, tražio informaciju o statusu Kristijana Šmita.

- Gdje smo tražili da nam dostave podatke na osnovu kojih gospodin Šmit boravi u BiH i na osnovu kojih dozvola njegovo obezbjeđenje, a koje čine stranci, nosi oružje unutar BiH. Mi očekujemo da nam se napokon odgovori na osnovu kog zakona, na osnovu kog pravila i da jednom dobijemo tačan izvještaj, odnosno da utvrdimo da li gospodin Šmit boravi legalno ili ilegalno u BiH - izjavio je Nešić

Duboko uvjeren da je Šmit nelegalno na teritoriji BiH, a pogotovo njegovo naoružano obezbjeđenje, te da će se ova stvar do kraja istjerati na čistac, Nešić očekuje da djeluju i pravosudni organi.

Podsjećamo da se u javnosti ranije pojavila informacija iz OHR-a da Šmit ima navodno diplomatski status i da ga je dobio na osnovu verbalne note Ministarstvu spoljnih poslova što samo po sebi otvara niz pitanja.

Kako bilo – SIPA radi, a pisala je i Službi za poslove sa strancima iz koje je još ranije istaknuto da je Šmitov boravak u BiH sporan, jer njegovo imenovanje na mjesto visokog predstavnika nije potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, čime su institucije BiH dovedene u zabludu, a član 124 Zakona o strancima zloupotrebljen. Dopis SIPE, kažu, proslijeđen je u dalju proceduru.

- On je proslijeđen u Upravu, odnosno Sektor za operativnu podršku i oni će odgovoriti na taj akt. U tom aktu Služba, odnosno SIPA traži određene informacije oko obezbjeđenja gospodina Šmita i sve ono što Služba i čime bude Služba raspolagala biće dostavljeno Agenciji za istrage i zaštitu - rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Da se mora jasno utvrditi na osnovu čega njemački državljanin Kristijan Šmit boravi u BiH poručuju i predstavnici Srpske u bh. parlamentu.

- Ukoliko je to na osnovu toga što on tvrdi da je visoki predstavnik, a svi znamo da nije, onda je jasno da se krše zakoni, krše procedure u BiH. Isto tako postoji i pitanje njegovog obezbjeđenja za koje je on sam rekao da su u pitanju takođe njemački državljani. Moramo isto tako da znamo ko su ti ljudi, na osnovu čega borave u BiH, na osnovu čega nose oružje, ko im je izdao dozvolu da nose oružje u BiH, s obzirom da se radi o stranim državljanima - istakao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević

Veterani specijalnih ratnih jedinica sembersko-majevičke i posavske regije ocjenjuju da se Srpska nalazi pod opštom međunarodnom agresijom.

Uz poruku narodu Republike Srpske da se danas jasno vidi za kakvu smo se svetinju borili, jasno iskazuju i svoj stav o Šmitu.

- Šmit pod hitno treba da bude deportovan iz Republike Srpske - poručio je ratni veteran Aleksa Lazarević

Važno je zaštititi institucije i nadležnosti Republike Srpske, poručuju veterani koji naglašavaju da podržavaju izlazak srpskog naroda na međuentitetsku granicu kao vid otpora.