latinica  ћирилица
27/09/2023 |  20:21 ⇒ 20:25 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Ostvarilo se proročanstvo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov citirao je ruskog pisca Fjodora Tjučeva, koji je pisao 1854. godine o konfliktu između Rusije i Evrope, i napomenuo da sada Ruska Federacija čini sve da spriječi da se ostvare planovi Zapada – da slomi Rusiju.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL/ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL/ilustracija)

On je govorio na prvoj večeri obrazovnog projekta "Književni salon: ambasadori ruske kulture", posvećenog 220. godišnjici rođenja pjesnika i diplomate Fjodora Tjučeva.

U svom govoru pročitao je pismo njegovoj supruzi na francuskom o sadašnjosti i budućnosti Rusije nekoliko godina prije početka Krimskog rata, 1854. godine.

- Odavno je moglo da se predvidi da će ta bijesna mržnja, koja se 30 godina, iz godine u godinu pojačavala, rasplamsavala na Zapadu protiv Rusije, jednog dana eksplodirati. Taj trenutak je došao - citirao je Lavrov ruskog pisca.

Tako je, kako je napisao Tjučev, "Rusiji jednostavno ponuđeno da izvrši samoubistvo, da se odrekne svog postojanja, svečano prizna da ona nije drugo, već divlja i ružna pojava, zlo koje treba ispraviti".

Lavrov je takođe skrenuo pažnju na riječi pjesnika iz istog pisma: "Nema više potrebe da se zavaravate - Rusija će, po svoj prilici, ući u borbu sa cijelom Evropom".

- To je generalno prilično primjenljivo na ono što Zapad danas radi prema našoj domovini - rekao je on.

Stoga, prema riječima Lavrova, sve što rade Rusija, ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojska i društvo "ima za cilj da se ovi planovi, o kojima je Tjutčev pisao prije skoro 200 godina, nikada ne ostvare".