latinica  ћирилица
27/09/2023 |  20:31 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Podnesen prigovor na optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv Dodika (VIDEO)

Protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića vodi se politički montiran proces, sinhronizovan od trenutka izmjena Krivičnog zakona BiH od strane Kristijana Šmita, do potvrđivanja optužnice za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, kaže advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Potvrdio je da je odbrana podnijela prigovor na optužnicu, u kojem ukazuju da visoki predstavnik nema pravo da donosi zakone i da nema nijednog dokumenta UN koji potvrdđuje da je Kristijan Šmit izabran za visokog predstavnika.

Odbrana predsjednika Republike Srpske ništa ne prepušta slučaju. Nakon što su drugi put uputili zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović, u zakonskom roku prigovorili su i na optužnicu protiv Milorada Dodika. Suštinski prigovor se odnosi na nepostojanje krivičnog djela: neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Advokat predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Goran Bubić, naglasio je da je ne postoji krivično djelo i to dvostruko.

- Mi smo obrazložili zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik - jasan je Bubić.

Prigovor na optužnicu bazira se, između ostalog, i na Povelji UN koja se nalazi u početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma. Bubić objašnjava da Povelja garantuje suverenost i zabranjuje bilo kakav protektorat u državi članici UN, u ovom slučaju BiH. Djelovanje Kristijana Šmita koji se predstavlja kao visoki predstavnik suprotno je toj Povelji.

- Visoki predstavnik nije utemeljen ni u Ustavu BiH niti u aneksu 10 na koji se poziva Tužilaštvo. Šmit apsolutno nema nikavo ovlaštenje da donosi zakone jer prema Ustavu BiH zakone donosi PS BiH - dodaje Bubić.

U prigovoru na optužnicu protiv Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odbrana je navele brojeve i datume svih Rezolucija UN kojima su imenovani dosadašnji visoki predstavnici. Dok Tužilaštvo BiH u optužnici nije navelo nijedan dokument koji potvrđuje da je Kristijan Šmit visoki predstavnik.

I pored svega predsjednik Srpske spreman je za sudski proces.

- Јa se uopšte ne plašim tog suđenja. Ljudi ne mogu da prihvate činjenicu da je jedan Milorad Dodik kriv samo zato što ne poštuje Kristijana Šmita. Јa niti ću pobjeći, niti ću otići u zatvor. Prije će propasti BiH nego što ću ja otići u zatvor - rekao je Dodik.

Osim sumnje u nepristrasnost, u novom zahtjevu za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović navodi se potencijalno srodstvo sa jednim od tužilaca koji je pisao optužnicu Nedimom Ćosićem. Dodatni razlog za izuzeće jeste prekoračenje ovlaštenja postupajućeg sudije koja je sugerisala Tužilaštvu kako da popravi prvobitnu optužnicu umjesto da navede njene nedostatke.

- Smatramo da je na takav način narušen nepristrasan odnos Suda prema strankama. Sudija instruira tužilaštvo u pogledu formulisanja radnje izvršenja i u pogledu saučesništva optuženih. Na taj način Sud je prešao granicu - ističe advokat Bubić.

S obzirom da su navedeni sasvim novi razlozi za izuzeće sudije za prethodni postupak Јasmine Ćosić Dedović, o zahtjevu bi ponovo trebalo da odlučuju sve sudije Suda BiH na Opštoj sjednici.

Iz Suda BiH su nam odgovorili da će na zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović odgovoriti kada se steknu uslovi. Ističu da zakon nije odredio rok za odlučivanje, ali da će odluka o zahtjevu za izuzeće biti donesena u razumnom roku.