latinica  ћирилица
27/09/2023 |  20:40 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Elena Ponomarjova: Na Dan žalosti za žrtvama na KiM Rusija tuguje zajedno sa Srbijom

U Srbiji je danas, 27. septembra, nacionalna žalost za žrtvama etničkog čišćenja na Kosovu, piše Ruska gazeta.
Ruska gazeta - Elena Ponomarjova (Foto: Screenshot rg.ru) -
Ruska gazeta - Elena Ponomarjova (Foto: Screenshot rg.ru)

- Tugujemo zajedno sa našom braćom Srbima. Uvijek podržavamo njihovu borbu za svoju zemlju, za istinu, protiv terora Zapada i njegovih albanskih zastupnika! Imamo jednu boju, jednu vjeru, jednu krv!" - napisala je Elena Ponomarjova, predsjednica Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje, profesor Katedre za uporedne političke nauke MGIMO Ministarstva spoljnih poslova Rusije, doktor političkih nauka na svom Telegram kanalu.

Ona je podsjetila da su 24. septembra u neravnopravnom okršaju sa prištinskom "policijom" stradali srpski mladići.

- Dva od četiri ubijena su iz snajperskih pušaka. Od 1991. godine, u istorijskoj domovini srpske državnosti – na Kosovu – Albanski teror nad Srbima nije prestao . Sve ovo se dešava ne samo uz prećutnu saglasnost , već i uz direktnu podršku Sjedinjenih Država i njenih satelita. 24. septembar je još jedan tragičan datum u srpskoj istoriji. U znak sjećanja na smrt Srba, predsjendik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je nacionalnu žalost - navela je Ponomarjova.

U međuvremenu, u jednom od svojih komentara novinarima Ponomarjova je objasnila da se situacija oko Kosova pogoršava u pozadini neuspjeha NATO-a.

- Kontraofanziva snaga u Ukrajini, koje podržavaju zemlje NATO-a, ne uspijeva. Alijansa trpi poraz, nema očiglednih uspjeha, a u ovom trenutku počinje predaja Karabaha. Sva pažnja je odvučena, a sada je situacija oko Kosova. To je tipična igra Anglosaksonaca koji aktiviraju ranije zamrznute konflikte - objasnila je ona.

Ruska gazeta napominje i da su se danas na ulicama Moskve mogli vidjeti plakati sa natpisom: "Sa Srbijom tugujemo. Јedna boja, jedna vjera, jedna krv".

Izvor: rg.ru