latinica  ћирилица
27/09/2023 |  21:12 ⇒ 28/09/2023 | 08:30 | Autor: Agencije

Vučić: Ubijeni Srbi za mene nikada neće biti teroristi (VIDEO)

Srbija je proglasila Dan žalosti zbog svih ubijenih lica u Banjskoj - i zbog ubijenih Srba i zbog ubijenog prištinskog policajca, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Vučić je istakao da za njega kao predsjednika Srbije "momci stradali u Banjskoj nikada neće biti teroristi".

- To su porodični ljudi, očevi. Tražićemo da nam pokažu slike kako se dogodilo ubistvo. Oni su postavljali barikade, a ne zamke zbog Kurtijevog terora. Policajac je ranjen od eksploziva, poslije je počela pucnjava. To ne objašnjava prirodu djela, ali objašnjava informacije - rekao je Vučić u emisiji Oko intervju na RTS-u.

Komentarišući izjavu premijera Albanije Edija Rame koji je kazao da je određivanje Dana žalosti "najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje", Vučić je naglasio da Rama nije govorio istinu.

- Istina je da su srpske opštine na sjeveru KiM proglasile Dan žalosti zbog ubijenih Srba. Mi smo proglasili Dan žalosti zbog svih događanja i svih ubijenih lica. Nije prvi put da Rama ne govori istinu - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da su "iz ugla Ustava Republike Srbije svi državljani Srbije".

- To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka - poručio je Vučić.

On je istakao da će se Srbija ponašati kao pravna država i da su "bili zaprepašćeni" činjenicom da Euleks ćuti i ne ide u operativnu akciju.

- Oni su zadržani u operativnoj sali gdje su pratili gdje se ko kreće. Čudno je da svi ćute o tome. Kažu da su odbijeni od Prištine jer je Priština znala koga šalje u akciju i šta je namjera prema Srbima. Odbijajući Euleks krenuli su da ubiju sve Srbe - dodao je Vučić.

Vučić je poručio da "u sprečavanju Euleksa i potjeri nisu bila samo lica sa KiM, već specijalizovana lica za borbu protiv Srba, poput lica sa preševske teritorije, poznata po krivičnim djelima u Srbiji.

- Ti i slični plaćenici bili su u akciji. Dobro obučeni, ne pretjerano hrabri jer su tukli snajperima - kaže Vučić.

Odgovorajući na pitanje gdje se nalazi Milan Radojičić, Vučić je rekao da se on nikada nije skrivao i nije stidio svoje uloge.

- Drugo je što ja mislim o nečemu što se dogodilo i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese. Odgovoriće pozivu, nalazi se na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen. Postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori nadležnim organima - rekao je predsjednik Srbije.