latinica  ћирилица
27/09/2023 |  21:21 ⇒ 28/09/2023 | 08:21 | Autor: RTRS

Dodik: BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu (VIDEO)

BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering.
Milorad Dodik, Telering - Foto: RTRS
Milorad Dodik, TeleringFoto: RTRS

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, kaže, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa - jasan je Dodik. A, upravo bi se to trebalo postići Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je Dodik predložio partnerima na nivou BiH.

U praksi, Dodik kaže, da bi se ovom Delkaracijom okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, a što je predviđeno Dejtonom.

- Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca Ustavnog Suda sudija. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju imam ja sljedeći dokument. Hoćete da zadrže strance u Ustavnom sudu i toga lažnog Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovdje nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog koncenzusa. Јa sam spreman za dogovor - poručio je Dodik.

A, dogovor je "ključ" za funkcionalnu BiH, ističe Dodik. Međutim, kaže, da je to neizvodljivo, sve dok se upliće strani faktor. Pa, tako bi nelegitimni Kristijan Šmit, da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku, kaže Dodik.

- Јa ne želim biti dio nametnute matrice! On smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila Merkelova, mi smo imali jedan relativno dobar odnos i status, jer je ona razumjela kakva je ovdje situacija i odnosi, i da sasvim malo nedostaje da dirnete i da se ta prošlost vrati na scenu. I onda nam šalju tog Šmita! - kaže Dodik.