latinica  ћирилица
28/09/2023 |  07:28 | Autor: TANЈUG

Trudo se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

Kanadski premijer DŽastin Trudo izvinio se zbog toga što je predsjednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Trudo je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga našao Zelenski, prenosi Rojters.

- To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu - kazao je on.

Trudo je dodao da svi koji su se zatekli na toj sjednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvjesni konteksta.

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podnio je u utorak ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

Neposredno nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Јaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio takođe bila poznata kao 14. Vafen-SS divizija "Galicija", dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista.