latinica  ћирилица
28/09/2023 |  08:00 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Kusturić: Potrebne korekcija i drugačija raspodjela PDV-a; Cilj poboljšati zdravstvenu zaštitu (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske insistira da se u što skorijem roku razmotre inicijative fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, koje se odnose na smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.
Dejan Kusturić - Foto: RTRS
Dejan KusturićFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić istakao da žele ukažu na praksu u skoro cijelom svijetu

- U BiH postoji jedinstvena stopa koja opterećuju građane. Ne želimo da se smanje prihodi UIO-a, već da se drugačije izvrši raspodjela. Mislimo da su potrebne korekcije - rekao Kusturić u našem Јutarnjem programu.

Istakao je se u regionu fondovi finansiraju iz akciza.

- I mi skrećemo pažnju na to - ističe Kusturić.

Naglasio je da je cilj poboljšati zdravstvenu zaštitu.

Istakao je da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno je više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept.

- Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet odsto umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona KM godišnje - rekao je Kusturić.

Dodao je da je BiH jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu, standardnu poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove i ta poreska stopa je daleko najveća u regionu.

- Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi - kaže Kusturić.