latinica  ћирилица
28/09/2023 |  08:19 ⇒ 08:19 | Autor: SRNA

Mazalica: Šmit prekucao igricu, na skali licemjerja od jedan do 10 - njegova ocjena je 11

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je Kristijan Šmit svojim lažima i licemjerjem na sastanku sa saizvjezstiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Ervope prekucao igricu.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Komentarišući izjavu Šmita u kojoj je za vlast u Republici Srpskoj koristio izraz "režim", a onda je i optužio za "ugrožavanje ustavnog poretka i vladavine prava", Mazalica je rekao za da svi znaju šta je "režim", ali se onda postavlja pitanje kako neka vlast može biti režim, ako ne kontroliše vojsku, obavještajnu službu, pravosuđe i izbornu komisiju.

- Јasno je da izabrani političari u Republici Srpskoj crpe svoj legitimitet iz podrške naroda i pobjede na legitimnim i legalnim izborima - istakao je Mazalica.

On je naveo primjer da je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podržalo više od 300.000 birača i upitao odakle Šmit crpi legitimitet za sve što radi!?

- Iz podrške nekolicine ambasadora koji su zaobišli instituciju međunarodnog prava Savjet bezbjednosti UN i postavili njega bez legitimiteta na mjesto takozvanog visokog predstavnika prisiljavajući domaće političare i institucije da ga priznaju po svaku cijenu, čime su prekršili Član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koji govori o nemiješanju u unutrašnja pitanja zemlje - rekao je Mazalica.

On je upitao o kakvoj vladavini prava i ustavnom poretku govori Šmit, koji nameće zakone iako u Ustavu BiH piše da zakone u BiH usvaja Parlamentarna skupština i koristi bonska ovlašćenja iako su ona nastala nategnutim tumačenjem zaključka na skupu Savjeta za provođenje mira, koji nije ovlašten da prenese na visokog predstavnika nadležnosti koje mu niko i nije dao, i koji se ni ne spominje u Dejtonskom sporazumu.

- Sve što Šmit radi je bukvalno kršenje i Ustava i prava, ali i režim, pa može se reći i autokratija, te kolonijalno nasilje nad demokratijom. Šmit optužuje druge da ugrožavaju nešto čemu je zapravo on najveća prepreka. Na skali licemjerja od jedan do 10, Šmit je dobio ocjenu 11 - ocijenio je Mazalica za Srnu.