latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:10 ⇒ 09:14 | Autor: sputniknews.com

NASA otkrila šta je pronašla na najopasnijem asteroidu (FOTO)

Kapsula sa dragocjenim uzorcima sa asteroida Benu sletjela je u nedjelju na Zemlju, a u srijedu su naučnici NASA otvorili rezervoar u kojem se nalazi materijal sa tog dalekog nebeskog tijela.
NASA (foto: EPA/AARON M. SPRECHER - ilustracija) -
NASA (foto: EPA/AARON M. SPRECHER - ilustracija)

Stručnjaci s instituta DŽonson Spejs Center (ЈSC) u Hjustonu podigli su spoljni poklopac rezervoara i entuzijastično pogledali šta se tamo nalazi.

- Naučnici su bili ushićeni kada su podigli poklopac. Na njegovoj unutrašnjoj strani pronašli su tamni prah i čestice veličine pijeska - navelo je u srijedu Odjeljenje za istraživanje astromaterijala NASA na društvenoj mreži Iks.

Ovaj prah je nekada bio na površini udaljenog asteroida.

Ali ovo je samo početak jer tim još nije pristupio glavnom uzorku asteroida. Ovo će zahtijevati demontažu TAGSAM uređaja za prikupljanje uzoraka, što je komplikovan proces koji će potrajati.

Dug put do asteroida

NASA je sondu "Oziris-REks" lansirala prema Benuu u septembru 2016. godine.

Bile su potrebne dvije godine da letjelica stigne do asteroida, a zatim još dvije godine mapiranja površine prije nego što je tim pronašao prikladno mjesto za prikupljanje uzorka.

Sonda se 20. oktobra 2020. godine spustila do asteroida, kada je uspjela da prikupi dragocjenu prašinu. Ali nije sve išlo kako su naučnici očekivali.

Ideja je bila da sonda svojim dijelom udari u površinu i oslobodi nalet azotnog gasa koji bi podigao šljunak i prašinu.

Ali tokom tog procesa uslijedio je svojevrsni šok. Kada je mehanizam stupio u kontakt, površina se odvojila kao tečnost i pritisak je stvorio krater prečnika osam metara.

Materijal je odletio na sve strane, ali, na svu sreću, i u komoru za prikupljanje uzorka. Postavlja se pitanje zašto je uopšte čitav ovaj dugotrajni i složeni projekt toliko važan?

Prvi razlog je to što se Benu nalazi na prvom mjestu NASA-inog popisa opasnih asteroida. Ukoliko se prouči sastav Benua, možda će naučnici dobiti ideju kako da ga zaustave ukoliko u budućnosti budu prisiljeni na tako nešto.

Ali Benu nije samo izvor bojazni, već pored toga može otkriti ponešto o našem poreklu. Naime, Benu je relikt iz vremena formiranja Sunčevog sistema prije 4,5 milijardi godina, a zapravo je savršeno očuvana vremenska kapsula.

Najopasniji asteroid u Sunčevom sistemu

NASA Benu smatra najopasnijom stijenom u Sunčevom sistemu jer za njega postoji najveća vjerovatnoća da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. Ali nema razloga za brigu. Iako Benu predstavlja rizik za našu planetu, vjerovatnoća udara je veoma mala, piše Sajens Alert.

Naime, Benu se, uz asteroid 1950 DA, svrstava u najopasnije poznate asteroide. Zbog svoje putanje i orbite oko Sunca, koja traje 1.2 godine, u narednih nekoliko vijekova će se u više navrata približiti Zemlji do te mjere da postoji mala mogućnost sudara.

NASA navodi da postoji šansa da će Benu proći kroz takozvanu gravitacionu bravu, oblast u svemiru koja bi mogla da ga usmjeri da se sudari sa Zemljom tokom svog preleta 25. septembra 2135. godine.

Iako je teško utvrditi tačnu vjerovatnoću ovako katastrofalnog događaja, stručnjaci su pomoću podataka koje je prikupila letjelica "Oziris- REks" uspjeli da naprave bolji model razvoja Benuove orbite.

Njihova analiza ukazuje na to da postoji samo 0.037 odsto (1:2700) šanse da on 24. septembra 2182. udari u Zemlju.