latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:26 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Prvi put upotrijebljen robotski staplerski uređaj na VMA

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća /desne donje lobektomije/ upotrijebljen robotski staplerski uređaj, čime je unaprijeđena grudna hirurgija u ovoj renomiranoj zdravstvenoj instituciji.
Vojnomedicinska akademija (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Vojnomedicinska akademija (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak, saopšteno je iz VMA.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom, jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa.

Kao i pri ostalim minimalno invazivnim hirurškim procedurama, po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Odluka o korišćenju najsavremenijeg "pametnog" instrumenta u VMA donesena je, kako se navodi u saopštenju, u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svijetu.

"Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene video-asistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike", piše u saopštenju.