latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:59 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

NSRS o Izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske

Peta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2022. godinu.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Poslanici su razmotrili izvještaj o radu i poslovanju Garantnog fonda Republike Srpske za 2022. godinu

Garantni fond Srpske izdao je u prošloj godini ukupno 21 garanciju u iznosu od 7.215.795 KM čime je podržano 15.433.109 KM plasmana finansijskih posrednika, rekao je predstavnik Garantnog fonda Vojislav Blagojević.

Predstavljajući izvještaj o radu i poslovanju Fonda za 2022. godinu Blagojević je rekao da su izdate garancije po dvije linije - za privredna društva i garantnu liniju za kredite iz sredstava Investiciono-razvojne banke Srpske, dok za ostale garantne linije lani nije bilo podnesenih zahtjeva.

- Od ukupno 21 garancije najviše je izdato za privredna društva koja su koristila kreditne plasmane MF banke, Prokredit banke i Investiciono-razvojne banke - rekao je Blagojević.

On je naveo da se najveći broj izdatih garancija odnosio na privredna društva iz djelatnosti prerađivačke industrije.

 Poslanici su razmotrili Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku za 2002. godinu u kome se navodi da je Komisija lani održala 37 sjednica i donijela oko 700 akata iz svog djelokruga rada.

Regulatorna komisija za energetiku Srpske suočavala se lani sa brojnim izazovima, ali je ostvarila pomake u više segmenata, poput razvoja maloprodajnog tržišta električne energije, izjavio je član ove komisije Petar Munišić.

Obrazlažući izvještaj o radu Komisije za 2022. godinu Munišić je naveo da je aktivno rađeno i na mjerama zaštite kupaca električne energije, kao i na planu razvijenosti gasne mreže i transporta gasa u Srpskoj.

Kada je riječ o malim hidroelektranama u Srpskoj, Munišić je rekao da, uz odgovarajući nadzor, postoje brojne koristi od njih jer mogu da proizvedu znatne količine električne energije.

Agencija za osiguranje Republike Srpske u prošloj godini ostvarila je višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 233.799 KM, rekla je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske vršilac dužnosti direktora te agencije Draženka Јanjanin.

Predstavljajući izvještaj o finansijskom poslovanju Agencije za prošlu godinu, Јanjaninova je navela da su ostvareni ukupni prihodi iznosili oko 3,2 miliona KM, a rashodi tri miliona KM.

NSRS razmotrila je Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Srpske za prošlu godinu.

Njegov član Srđan Šuput rekao je da se lani, uprkos svim problemima, uspjelo očuvati povjerenje u republički finansijski sektor.

Obrazlažući ovaj dokument Šuput je rekao da je taj period obilježilo i uspješno restrukturisanje Sberbanke Banjaluka, te naveo da se bankarski sektor u Republici Srpskoj, uprkos svim izazovima, održao kao vrlo stabilan.

- To se ogleda kroz stope adekvatnosti kapitala, likvidnosti i pozitivne trendove svih banaka koje posluju u Republici Srpskoj - rekao je Šuput.

On je istakao da će u narednom periodu Komitet raditi na jačanju finansijskog sektora Republike Srpske i njegove otpornosti na poremećaje.

- Radićemo na osavremenjivanju propisa iz oblasti osiguranja - najavio je Šuput i dodao da će ovo tijelo i dalje biti angažovano na očuvanju stabilnosti finansijskog sektora Srpske.

Tokom sinoćnjeg zasijedanja, razmotren je Prijedlog programa fiskalne konsolidacije za period 2024. - 2026. godina.

Ministarka finansija Zora Vidović predstavila je mjere koje će biti preduzete u naredne tri godine, a potvrdio ih je i Fiskalni savjet.

Razmotren je i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji predviđa osnivanje registra ovih organizacija, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti.