latinica  ћирилица
28/09/2023 |  10:41 ⇒ 12:57 | Autor: sputniknews.com

Teška situacija u Volosu i na Eviji zbog poplava – putevi blokirani, nema struje (VIDEO)

Grčku je pogodilo novo nevrijeme, a danas je najteža situacija u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gdje su blokirani putevi, a veći dio stanovništa ostao je bez struje.
Poplave u Volosu (foto:EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS) -
Poplave u Volosu (foto:EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS)

Obilne padavine koje je juče donijela oluja Elijas pogodile su sjeverni dio Evije, grčkog ostrva koje je bilo teško ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju kojim je početkom ovog mjeseca pogođeno olujom Danijel.

Veliki dio grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.

Јutros u šest sati u Volosu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom dijelu Grčke.

Prema riječima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko dijelova Volosa voda dostiže visinu od 50 centimetara, prenosi Katimerini.

Putevi u ovoj oblasti zatrpani su tonama kamenja i blata i područje je neprepoznatljivo.

Dio stanovništva moralo je da napusti svoje domove, a mnogo vozila je odnijela bujica.

Pripadnici grčke vojske oslobodili su putnike koji su devet sati bili zaglavljeni u svojim vozilima čekajući pomoć, prenosi ERT.

Voda se rano jutros na nekoliko mjesta povukla, pa su mnogi putevi otvoreni, ali su mnogi i dalje nepristupačni.

Zbog situacije koja je nastala u Volosu poslije novog udara olujnog nevremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je rano ujutro da proveri stanje na ulicama.

- Tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem - rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.

Opisujući šta je Volos doživio u srijedu uveče, rekao je da su "životi bili ugroženi".

Kada je riječ o snabdijevanju strujom, on je rekao da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, dok je opet nastao i problem sa snabdijevanjem vodom.

Lokalni Operativni centar Vatrogasne jedinice od juče do danas u 7.00 časova primio je ukupno 1.200 poziva.

Na Eviji zabranjen saobraćaj

Situacija je teška i na Eviji gdje je jutros odlučeno da se, po nalogu gradonačelnika, zabrani saobraćaj u širem području oblasti Asmini, Pefki, Artemisio i Guves, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova.

Posljednjih nekoliko sati je veoma teško u Istiji i široj okolini, gdje su u akciji spasavanja vatrogasci morali da intervenišu kako bi oslobodili majku i malo dijete u Asminiju koji su bili okruženi vodom.

Oni takođe čamcima stižu i do drugih sela centralne i sjeverne Evije.

Kretanje vatrogasnih snaga iz centra Halkide do sjeverne Evije nije moguće, pošto su putevi neprohodni, a građevinske mašine su cijele noći radile kako bi omogućile prolaz spasilačkih ekipa.

Prema najavama meteorologa, grčki regioni koji danas mogu da očekuju obilne padavine i jake oluje uključuju prefekturu Atika i grad Atinu, a predviđaju se lokalno jake kiše i oluje do podneva u okolini Volosa, na Sporadima i Eviji, u oblastima Ftiotida, Fokida i Beotija.