latinica  ћирилица
28/09/2023 |  10:43 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Aulić: Šmit je sramni recidiv kolonijalne prošlosti i mrlja na obrazu savremene Evrope

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić istakao je da niko ne ugrožava vladavinu prava i ustavni poredak u BiH kao što to radi Kristijan Šmit i utoliko je licemjernija njegova navodna briga, kao i optužbe na račun Republike Srpske.
Saša Aulić - Foto: RTRS
Saša AulićFoto: RTRS

- Njegovo lažno predstavljanje i nelegalno djelovanje u BiH obesmislilo je njen suverenitet, kao i sam privid pravne države. BiH, njene institucije i demokratski kapacitet niko ne urušava tako snažno i temeljno kao Kristijan Šmit - rekao je Aulić.

Komentarišući izjavu Šmita u kojoj je za vlast u Republici Srpskoj koristio izraz "režim", a onda je i optužio za "ugrožavanje ustavnog poretka i vladavine prava", Aulić je rekao za Srnu da za razliku od Šmita, koji nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom, vlast Republike Srpske izabrana je legalno i demokratski.

- Vlast u Srpskoj izabrali su njeni građani, a Šmita nekoliko neformalno okupljenih ambasadora, ali ne i Savjet bezbjednosti UN koji je za to nadležan. Šmit je onaj koji pokušava da uspostavi autokratski režim u BiH nametanjem zakona i obračunom sa demokratski izabranim predstavnicima naroda u Republici Srpskoj - naglasio je Aulić.

On je rekao da je Šmit sramni recidiv kolonijalne prošlosti i mrlja na obrazu savremene Evrope koja takvu pojavu na svom tlu toleriše, nerijetko ohrabrujući njegovo nedemokratsko djelovanje.