latinica  ћирилица
28/09/2023 |  11:54 | Autor: TANЈUG

Fon der Lajen u Splitu: Proširenje EU je u njenom interesu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Splitu da je ključno evropskim građanima objasniti da je proširenje Evropske unije u njenom interesu, posebno s obzirom na opasnije i nepredvidivije geopolitičko okruženje.
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju - rekla je ona i istakla da je "dio tog prilagođavanja i proširenje Unije“.

Fon der Lajen je na studijskim danima Evropske narodne partije (EPP) u Splitu kao vrlo važno istakla da državama članicama i građanima treba objasniti da nas, kako je navela, "u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit", prenijela je Hina.

Fon der Lajen je to rekla na konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom EPP-a Manfredom Veberom.

Naglasila je da je Unija pojačala napore prema odbrambenoj uniji i osnažila veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima. Unija je Ukrajinu do sada vojno i finansijski pomogla s više od 81 milijardi evra.

Ruska ucjena energentima nije uspjela, jer se Evropa rešila zavisnosti od ruskih energenata, a cijene su pale na predratni nivo. Ključno je ipak, kazala je predsjednica EK, da EU radi na razvoju čistih tehnologija, jer one pojačavaju njenu nezavisnost i konkurentnost te stvaraju nova radna mjesta.