latinica  ћирилица
28/09/2023 |  12:06 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Promovisan novi broj časopisa "Argumenti" (VIDEO)

U Banjaluci je promovisan 49. broj časopisa za društveno-politička pitanja "Argumenti". U časopisu su predstavljeni stručni radovi domaćih i stranih autora, koji se bave uticajem velikih sila, ali i nelegitimnim djelovanjem Kristijana Šmita u BiH.
Promocija časopisa Argumenti - Foto: RTRS
Promocija časopisa ArgumentiFoto: RTRS

Sve velike sile, kroz istoriju, imale su određene interese na ovim prostorima. Danas je razlika u pristupu i njihovom ostvarivanju, naveo je univerzitetski profesor Saša Mićin.

- Vidimo po ponašanju turiste Šmita da je ovdje težnja da se napravi nova kolonija, kao neokolonijalizam. Isto to je Amerika htjela da uradi sa Rusijom. Njih interesuju prirodna bogatstva, ljudski resursi, da ih stave pod svoju kontrolu i da na taj način uvećaju svoje bogatstvo - naveo je Mićin.

Cilj je razgrađivanje Dejtona i eliminisanje Republike Srpske. Konstantni napadi i pokušaji oduzimanja nadležnosti, a najnoviji pokušaji oduzimanja imovine idu u pravcu da od Srpske naprave praznu ljušturu, istakao je Glavni urednik "Argumenata" Milan Ljepojević.

- Cilj je da se eleminiše Srpska, da ona ostane jedna prazna ljuštra. Dakle, ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom pokušava se eleminisati - ističe Ljepojević.

Ljepojević je naveo da časopis sadrži četiri rada na srpskom jeziku i četiri rada autora iz Rusije. Takođe je najavio da 50. jubilarni broj časopisa "Argumenti" izlazi u decembru.