latinica  ћирилица
28/09/2023 |  12:34 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Starješine VRS: Iskoristiti mogućnosti novog pozicioniranja na domaćoj i međunarodnoj sceni

Republika Srpska i srpski narod moraju prepoznati i iskoristiti mogućnosti novog pozicioniranja na domaćoj i međunarodnoj sceni, saopštila je danas Organizacija starješina Vojske Republike Srpske nakon održane sjednice Predsjedništva.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Nakon provedene rasprave o mjestu i ulozi OSTA VRS na zaštiti i odbrani interesa Republike Srpske i srpskog naroda u aktuelnim globalnim procesima, Predsjedništvo OSTA VRS je donijelo više zaključaka.

Pogledajte sve zaključke:

1. OSTA VRS smatra da su nezaustavljivi procesi stvaranja i nastanka novog svjetskog poretka, zasnovanog na multipolarnosti, suverenosti i ravnopravnosti zemalja i naroda, umjesto dosadašnjeg unipolarnog hegemonitičkog, neokolonijalnog i imperijalističkog poretka.

2. U procesima nastanka novog svjetskog poretka, Republika Srpska i srpski narod moraju prepoznati i iskoristiti mogućnosti novog pozicioniranja na domaćoj i međunarodnoj sceni i u tom pravcu kreirati i realizovati intenzivnu diplomatsku aktivnost, kojom će se istina o Republici Srpskoj i srpskom narodu prenijeti i prijateljima i neprijateljima Republike Srpske i srpskog naroda.

3. Potrebno je preispitati dosadašnje strateško opredjeljenje da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu, imajući u vidu činjenice da ista ta EU (većina članica) i godinama nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma intenzivno radi na rušenju Republike Srpske – kroz podršku "stranom" faktoru u BiH (OHR, strane sudije u Ustavnom sudu BiH, neke strane ambasade i drugi), prestanak finansiranja ranije ugovorenih projekata i uvođenje sankcija najvišim rukovodiocima i predstavnicima srpskog naroda, čime je izvjesnost za članstvo BiH i Republike Srpske u EU smanjena na najnižu moguću mjeru.

4. Unutrašnji problemi i izostanak racionalne funkcionalnosti u samoj EU ne pružaju dovoljno garancija za dugoročan održivi opstanak EU.

5. Potrebno je izvršiti detaljnu analizu stanja na svjetskoj sceni i razmotriti mogućnost podnošenja zahtjeva od strane BiH, a ako to drugi u BiH ne žele, onda od strane Republike Srpske za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i asocijacijama, prije svih u BRIKS-u, za čije članstvo svakodnevno konkuriše sve veći broj zemalja iz sfere demokratskog svijeta – na taj način bi se eliminisala, ili smanjila opasnost od daljnjih neokolonijalističkih nasrtaja na Republiku Srpsku.

6. OSTA VRS podržava rad institucija Republike Srpske u vezi neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH, OHR i stranih ambasada u BiH, koji rade na potpunoj devastaciji Republike Srpske, pokušavajući joj oduzeti ono što vijekovima pripada srpskom narodu na ovim prostorima (imovina, institucije, sloboda).

Obzirom na sve češće prijetnje upotrebom oružane sile BiH na Republiku Srpsku (Helez i drugi), Institucije Republike Srpske trebaju preispitati prenošenje sistema odbrane na nivo BiH, imajući u vidu činjenicu da je članom 1.2.a. Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma – Vojni aspekti mirovnog rješenja, propisano: "Ni jedan entitet ne smije prijetiti ili upotrijebiti silu protiv drugog entiteta, a ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ulaziti na teritoriju drugog entiteta ili boraviti na njemu bez saglasnosti vlade tog drugog entiteta i Predsjedništva BiH". Ustav BiH ne predviđa "oružane snage BiH", a odbrana i vojska su u nadležnosti entiteta.

7. Očekuje se od institucija sistema vlasti u Republici Srpskoj da intenziviraju praksu proaktivnog djelovanja u procesu demokratskog uređenja međusobnih odnosa u BiH – demokratski dijalog tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH mora postati jedini mogući način uređenja međusobnih odnosa.

8. Predlaže se stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske, čiji bi osnovni zadatak bio jačanje patriotizma, njegovanje slobodarskih tradicija i ljubavi prema Republici Srpskoj, jer, Republika Srpska se može efikasno braniti patriotizmom i ljubavi, koji moraju biti njegovani i razvijani u svim sferama društva, a posebno kroz sistem vaspitanja i obrazovanja od predškolskog do visokog obrazovanja. OSTA VRS je spremna, uz saglasnost i konsenzus relevantnih faktora u Republici Srpskoj, kreirati i realizovati projekat jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske.

9. Daje se puna podrška Predsjedniku Republike Srpske u montiranom političkom, nepravnom sudskom procesu, koji je, u osnovi, usmjeren na rušenje Republike Srpske i njenih institucija. Potrebno je svim pravnim, ali, i političkim sredstvima spriječiti donošenje i izvršenje bilo kakve odluke, koja bi mogla imati štetne posljedice po Republiku Srpsku i interese srpskog naroda.

10. Ovi zaključci će se smatrati platformom za djelovanje OSTA VRS na svim nivoima organizovanja do konačne odbrane interesa Republike Srpske i srpskog naroda.