latinica  ћирилица
28/09/2023 |  13:32 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

FBiH: Ograničena marža za 15 proizvoda do kraja godine

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru donijela je novu Odluku kojom se propisuje utvrđivanje maksimalne visine marže za još šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodne za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.
Trgovina-namirnice - Foto: RTRS
Trgovina-namirniceFoto: RTRS

Ova odluka donesena je kao mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije kojom se propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade, današnjom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivaće se do 31. decembra, saopšteno je iz Federalne vlade.

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, hljeb polubijeli pšenični od 400 i više grama, jestivo suncokretovo ulje od litar, so od kilogram, šećer kristal bijeli od kilogram, makaroni 400 grama, riža dugo zrno 800 grama, te litar kravljeg mlijeka od 2,8 odsto mliječne masti, pakovanje bez čepa, kao i jogurt od litar 2,8 odsto mliječne masti.

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama, svježa konzumna jaja "M" klase 30 komada, svježe cijelo pile u kesi kilogram, svježa juneća rebra s kostima kilogram, te deterdžent za veš u prahu tri kilograma i deterdžent za suđe tečni litar.