latinica  ћирилица
28/09/2023 |  13:44 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Župljanin: Spremni smo realizovati projekat jedinstvenog fronta patriotskih snaga Srpske (VIDEO)

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske usvojilo je danas u Banjaluci zaključak u kojem se predlaže stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga Srpske, čiji bi osnovni zadatak bio jačanje patriotizma, njegovanje slobodarskih tradicija i ljubavi prema Republici Srpskoj.
Predsjedništvo Starješina VRS - Foto: RTRS
Predsjedništvo Starješina VRSFoto: RTRS

- Republika Srpska se može efikasno braniti patriotizmom i ljubavlju, koji moraju biti njegovani i razvijani u svim sferama društva, a posebno kroz sistem vaspitanja i obrazovanja od predškolskog do visokog obrazovanja - rekao je predsjednik ove organizacije Slobodan Župljanin, nakon sjednice Predsjedništva.

Istakao je da je Organizacija starješina Vojske Republike Srpske spremna, uz saglasnost i konsenzus relevantnih faktora u Srpskoj, kreirati i realizovati projekat jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske.

Župljanin je rekao da Predsjedništvo Organizacije daje punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u montiranom političkom nepravnom sudskom procesu koji je u osnovi usmjeren na rušenje Srpske i njenih institucija.

- Potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima spriječiti donošenje i izvršenje bilo kakve odluke koja bi mogla imati štetne posljedice po Republiku Srpsku i interese srpskog naroda - naglasio je Župljanin.

Poručio je da ova organizacija podržava rad institucija Republike Srpske u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, OHR i stranih ambasada u BiH, koji rade na potpunoj devastaciji Srpske, pokušavajući joj oduzeti ono što vijekovima pripada srpskom narodu na ovim prostorima - imovinu, institucije, slobodu.

Govoreći o članstvu u međunarodnim organizacijama i asocijacijama, prije svih u BRIKS-u, Župljanin je rekao da je na sjednici Predsjedništva Organizacije zaključeno da treba izvršiti detaljnu analizu stanja na svjetskoj sceni i razmotriti mogućnost podnošenja zahtjeva BiH, te da, ukoliko to drugi u BiH ne žele, onda to da učini Republika Srpska.

Župljanin je ukazao da, s obzirom na sve češćih prijetnji ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i drugih upotrebom oružane sile protiv Srpske, institucije Republike Srpske treba da preispitaju prenošenje sistema odbrane na nivo BiH.

Podsjetio je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom propisano da nijedan entitet ne smije prijetiti ili upotrijebiti silu protiv drugog entiteta, a ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ulaziti na teritoriju drugog entiteta ili boraviti na njemu bez saglasnosti vlade tog drugog entiteta i Predsjedništva BiH.

- Ustav BiH ne predviđa "oružane snage BiH", a odbrana i vojska su u nadležnosti entiteta - istakao je Župljanin.

Župljanin je dodao da će se ovi zaključci smatrati platformom za djelovanje Organizacije starješina Vojske Republike Srpske na svim nivoima organizovanja do, kako kaže, konačne odbrane interesa Republike Srpske i srpskog naroda.