latinica  ћирилица
28/09/2023 |  13:44 ⇒ 29/09/2023 | 09:03 | Autor: Agencije

Petković: Imamo dokaze da su Srbi u Banjskoj mučki i hladnokrvno ubijeni (VIDEO)

Euleks nije učestvovao u istrazi u Banjskoj jer je tzv. kosovska policija željela da sakrije dokaze i istinu da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijani i ubijeni, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

- Republika Srbija je došla do dokaza, riječ je o živim riječima i iskazima da je Bojan Mijailović, otac dvoje djece od šest godina i devet mjeseci, da je hladnokrvno ubijen nakon što je lakše bio ranjen, pao na zemlju i predao se. Bio je ubijen, overen u glavu. To je ono što je tzv. kosovska policija htjela da sakrije. Imamo dokaze, imamo zaštićene svjedoke, oni su spremni da identifikuju sve Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mjestu Banjska - naveo je Petković.

On je naglasio da je zato ključan zahtjev Srbije da se formira nezavisna komisija i da međunarodni stručnjaci zajedno sa srpskim patolozima pregledaju dokaze i izvrše obdukciju tijela ubijenih Srba.

Petković je upozorio da "Priština četvrti dan krije tijela ubijenih Srba, Bojana i Igora, jer će na njima da se vide rane koje pokazuju da su ubijeni nakon što su se predali".

- Kurti želi da protjera ljude, a one koje ne protjera da pobije. To je bila brutalna, nasilna akcija. Јedno su sukobi i uzvraćena vatra, a drugo kada brutalno ubijate čovjeka koji krvari i lakše je ranjen - naveo je predsjednik Kancelarije za KiM.

Petković je naglasio da "niko od Euleksovih istražitelja nije bio na licu mjesta, da bi se sakrilo ko je u redovima tzv. kosovske policije koji su došli da u Banjskoj ubijaju Srbe".

- U njihovim redovima bile su profesionalne ubice pokupljene u različitim kampovima i koji su došli s nalogom da pobiju sve Srbe - rekao je Petković. 

Petković je dodao da je jedini zahtjev Srbije da Kfor bude prisutan na sjeveru i da se povuče tzv. kosovska policija.

- Srbi nju vide kao okupacionu snagu koja upucava Srbe - istakao je Petković.

On navodi da je albanski policajac poginuo od eksploziva uz koje su postavljane barikade, te da on nije upucan. Za razliku od toga, šestoro Srba je upucano ove godine.

Izvor: rt.rs