latinica  ћирилица
28/09/2023 |  14:15 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Kostajnica: Nema evidentiranih slučajeva afričke kuge svinja

Na području opštine Kostajnica nema evidentiranih slučajeva afričke kuge svinja, rekao je predsjednik Foruma za bezbjednost u ovoj lokalnoj zajednici Anđelko Eraković.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

- Imali smo prijavljen jedan sumnjiv slučaj, ali nije potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja - naveo je Eraković.

On je dodao da je neophodno edukovati građane kako bi se preveniralo pojavljivanje i širenje ove zarazne bolesti, ističući da je veoma važno znati prepoznati bolest na vrijeme.

Eraković je apelovao da u slučaju bilo kakve sumnje na afričku kugu svinja građani što prije obavijeste opštinsku poljoprivrednu inspekciju, koja će dalje postupiti u skladu sa pravilima.

Prema njegovim riječima, pripadnici Policijske stanice Kostajnica kontinuirano kontrolišu transporta svinja, a u skladu sa preporukom resornog ministarstva Republike Srpske formiran je i opštinski krizni štab.

Govoreći o bezbjednosti u obrazovnim ustanovama na području Kostajnice, Eraković je istakao da nema evidentiranog nasilja.

- Angažovan je školski policajac, koji nije konstantno prisutan u školama, ali obilazi djecu u toku odmora i pri dolasku i odlasku iz škole - naveo je Eraković.

On je ukazao i na problem pasa lutalica i napomenuo da je potrebno uključivanje i saradnja svih opštinskih i republičkih institucija radi rješenja ovog problema.

- Članovi Foruma predlažu i da se izvrši popis i čipovanje svih pasa na području opštine, kao i da se ograniči broj pasa u jednom domaćinstvu, ali je za ove aktivnosti neophodna odluka Skupštine opštine - istakao je Eraković.

On je naveo podatak da je samo prošle godine nadležna služba u azil transportovala 30 pasa lutalica.

Forum za bezbjednost opštine Kostajnica zasjedao je juče, a, između ostalog, razmatrana je bezbjednosna situacija u obrazovnim ustanovama, kao i problematika afričke kuge svinja i pasa lutalica.