latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:27 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

U Srpskoj smanjena smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim oboljenjima

U Republici Srpskoj smanjena je smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim oboljenjima.
Banjaluka - Svjetski dan srca - konferencija - Foto: SRNA
Banjaluka - Svjetski dan srca - konferencijaFoto: SRNA

Prema podacima Fondacije "Zdravlje i srce" u 2021. godini iznosila je 46 odsto, odnosno manje od 7.000 osoba je umrlo od ovih bolesti.

Povodom Svjetskog dana srca, naglašen je da su za zdravo srce od vitalnog značaja pravina ishrana,manje stresa i redovna fizička aktivnost.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Sa pravilnim načinom života i redovnim pregledima jedino možemo sačuvati zdravo srce. Milanka Miljković kaže da su redovne kontrole veoma bitne i da joj je zdravlje uvijek na prvom mjestu.

- To je veliki značaj samo što naša nacija ne razumije. Јa sam to dočekala na svojoj koži,  ali treba se pregledati, ići na preglede jer za čas se sve može promijeniti - kaže Miljkovićeva.

Neadekvatna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i pušenje su faktori koji mogu uticati na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Dom zdravlja u Banjaluci redovno radi prevetivne preglede i podaci do koji su posljednjih dana došli su kažu zabrinjavajući.

- Mjerenjem holesterola u krvi više od 50 odsto naših pregledanih pacijenata ima povišene vrijednosti. Veoma malo imaju svijesti o redovnoj fizičkoj aktivnosti - ističe Nevena Todorović direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Istraživanja Fondacije "Zdravlje i srce" pokazuju da je došlo do smanjenja trenda rasta mortaliteta u Srpskoj, ali prevencija i dalje mora biti na prvom mjestu.

- U 2021. godini iznosila je 46 odsto, oko 14 hiljada ljudi umre u Srpskoj od toga manje od 7.000 od kardiovaskularnih oboljenja.To su mnogo bolji podaci u odnosu na 97. godinu - naveo je Duško Vulić predsjednik Fondacije "Zdravlje i srce".

Rako Škrbić dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci dodaje da "ukoliko ništa ne znate o vašoj bolesti, onoga što se dešava oko vas, rezultati prevencije su onda jako loši."

- Zato i sprovodimo aktivnosti da upoznamo stanovništvo sa faktorima rizika - dodaje Škrbić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca poručeno je da su pravilna ishrana, redovno vježbanje, san i odmor ključni faktori za zdravo funkcionisanje organizma.