latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:53 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Eparhija raško-prizrenska: Netačne tvrdnje Veslija Klarka o oružju u manastiru Banjska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su netačne tvrdnje penzionisanog američkog generala Veslija Klarka da je u manastiru Banjska bilo uskladišteno oružje, a prištinskom ministru kulture poručila je da nije voljna da prihvati miješanje Prištine u život Crkve i preuzimanje zaštite ove svetinje.
Eparhija Raško-prizrenska (Foto: Eparhija raško-prizrenska) -
Eparhija Raško-prizrenska (Foto: Eparhija raško-prizrenska)

Iz Eparhije podsjećaju da su jasno prenijeli u saopštenjima u vezi sa dešavanjima u Banjskoj u nedjelju, 24. septembra, šta su policija samoproglašenog Kosova i Euleks pronašli, kao i da je to bilo u objektu van manastirskog kompleksa, a riječ je o jednom dijelu oružja i opreme.

Policija i Euleks su, kako navode iz Eparhije, izvršili detaljan pregled manastirskog kompleksa u prisustvu igumana Danila i u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje jer je to suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja.

- Proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na Kosovu i Metohiji - upozoravaju iz Eparhije.

U saopštenju se dodaje da SPC na Kosovu i Metohiji ostaje odlučna u stavu da se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja i sukoba i zato je među prvima osudila nasilje koje se desilo tog dana u okolini manastira Banjske.

Crkva i ovom prilikom poziva na mir i bezbjednost za sve građane, istkanuto je u saopštenju.

Povodom inicijative prištinskih institucija i ministra kulture Hajrula Čekua da to ministarstvo izvrši procjenu štete u manastiru Banjska i radi na njenom saniranju, Eparhija ističe da je sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procijenili štetu, te sopstvenim i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno.

To isto je, kako navode, činila i u slučaju drugih crkava i manastira koji su pretrpjeli oštećenja ili bili skoro uništeni od albanskih ekstremista u posljednjih dvadesetak godina.

- Smatramo da je načinjenu štetu neophodno popraviti i naša Eparhija godinama radi uz pomoć domaćih i međunarodnih dobrotvora na obnovi i zaštiti svojih svetinja, manastira Banjska, jedne od najvažnijih zadužbina Svetog kralja Stefana Milutina iz 14. veka - ističu iz Eparhije.

Kako navode, manastir Banjska nije samo kulturno istorijski-spomenik, već prije svega svetinja SPC, koja je od velikog značaja za duhovni život vjernog naroda, posebno na sjeveru Kosova i Metohije.

- Čeku u svojoj objavi govori o ranohrišćanskoj crkvi, iako se zna da je manastir Banjska od 14. veka jedna od najznačajnijih svetinja SPC i grobna crkva Svetog kralja Milutina, koja je poslednjih godina značajno obnovljena - napominju iz Eparhije raško-prizrenske.

Kako navode, razoračarani su izjavama Čekua koji je odbio da navede pravo ime crkve, izostavljajući da je riječ o manastiru SPC čime se ne samo ponovo prisvaja kulturna baština Crkve i negira njen identitet, već ispada da je bitnije to što je manastir prije hiljadu godina bio ranohrišćanska svetinja.

Eparhija Raško-prizrenska se, podsjećaju, godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta Crkve na Kosovu i Metohiji, u čemu u posljednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar.

Istovremeno, napominju, od tih istih institucija SPC na Kosovu i Metohiji negiraju osnovna vjerska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina.

Iz Eparhije dodaju da prištinske institucije uporno odbijaju Crkvi pristup jednom broju vjerskih objekata, kojima ne mogu prići vjernici i sveštenstvo.

Te iste institucije trenutno rade i na usvajanju zakona sa namjerom da se ukinu neka od posljednjih prava koja su ostala SPC od tzv. Ahtisarijevog plana, te Eparhija nije voljna da prihvati miješanje prištinskih institucija i preuzimanje zaštite manastira Banjska.

- Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin čiji je cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu institucija u Prištini, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira - zaključili su iz Eparhije raško-prizrenske.