latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:58 | Autor: RTRS

Rakočević za Radio Srpske: Aparthejd na sjeveru KiM reflektuje se i na Srbe južno od Ibra

Vodeći srpski intelektualac na Kosovu i Metohiji, književnik i novinar Živojin Rakočević, kaže u razgovoru za Radio Republike Srpske da je među Srbima stanje šoka i obamrlosti poslije posljednjih događaja u kojima su trojica Srba i jedan Albanac izgubili živote.
Živojin Rakočević - Foto: RTRS
Živojin RakočevićFoto: RTRS

- Neprijatnosti su na dnevnom nivou. Ovo stanje je aparthejd. To je naš način života dugi niz godina. Imate desetine Srba koji nevini leže u zatvorima. Među njima su i ljudi kojima su izmišljeni ratni zločini u prošlom vijeku - kaže Rakočević.

Ističe da se ova dešavanja reflektuju i na Srbe južno o Ibra kojih ima 80.000, dok ih na sjeveru ima 40 hiljada.

- Nasilna akcija je i vođena sa ciljem da se uništi bilo kakva ideja o autonomiji ili posebnosti Srba, kao i da se Kurtijeva politika izvadi iz problema u koji je zapala zbog kritika sa zapada. Neko je Kurtija ovom akcijom spasio i dobro organizovao splet okolnosti - smatra Rakočević.

Navodi da Srbi na Kosovi i Metohiji s prijetnjama moraju da žive, trpe i čekaju.

- Mi imamo drugu vrstu podrške koja proizilazi iz našeg saznanja šta mi tu čuvamo i šta baštinimo. Imamo Visoke Dečane i Gračanicu i ne čuvamo ih samo za sebe jer je to dio evropske civilizacije. Srbi na Kosovu su svjesni ko su i šta čuvaju i kroz istoriju su uspijevali da se integrišu i u istočna i zapadna društva, samo ne mogu da se integrišu u prištinske institucije. Trebalo bi da je svima jasno zbog čega - zaključuje Živojin Rakočević u razgovoru za Radio Republike Srpske