latinica  ћирилица
28/09/2023 |  16:12 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Bez kompromisa u banjalučkoj Gradskoj upravi; Dostaviti zapisnik o kontroli budžetske inspekcije (VIDEO)

Bez kompromisa u banjalučkoj gradskoj upravi. Dok skupština na teret gradonačelniku i saradnicima stavlja manjak trasparentnosti i selektivno povećanje plata, sa druge strane, gradski menadžer optužuje skupštinsku većinu za opstrukcije i selektivan izbor tačaka dnevnog reda.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Predsjednik skupštine Ljubo Ninković insistira na uvidu u zapisnik nakon ispekcijskog nadzora gradskog budžeta, u vezi povećanja plata za 16 saradnika bliskih gradonačelniku.

Zapisnik ćete dobiti, kada se sve tačke uvrste na dnevni red skupštinskog zasjedanja, odgovara Kresojević.

Predsjednik gradske skupštine Ljubo Ninković predao je 8. juna krivičnu prijavu Tužilaštvu zbog sumnje da je gradonačelnik Draško Stanivuković zloupotrebio službeni položaj. Ninković kaže da izvještaj inspekcije do danas nije stigao na uvid skupštini.

- Mjesec ili dva već nemamo nikakve informacije po pitanju toga. Službeno sam tražio, rečeno mi je da se te informacije nalaze u Gradskoj upravi, onda sam tražio zapisnike od Grada Banjaluka i ni dan danas ih nisam dobio - kaže Ninković.

Izvještaja nema dok se na dnevnom redu ne nađu sve predložene tačke, kaže Bojan Kresojević.

- Mi ćemo dostaviti i sve zapisnike budžetske inspekcije i sve ostalo onog momenta kada se zakaže nova sjednica, jer sve osim toga predstavlja selektivno biranje, koje tačke oni žele. Danas sam prezentovao i nalaze budžetske inspekcije i spreman sam i da ih pročitam - dodaje Kresojević.

Osim selektivnog povećavanja plata, aktuelnoj gradskoj administraciji skupštinska većina na teret stavlja i manjak transparentnosti.

- Prije minut si rekao da ćeš da pročitaš sve što piše u zapisniku. Evo ja te pozivam da umjesto mene zauzmeš ovu govornicu. Donesi nam zapisnike, pročitaj šta piše - rekao je Dragoslav Topić odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

OFF Optužbe na račun gradonačelnika stigle su i iz opozicionih redova.

- Već tri mjeseca ima kako je moj kolega iz Kluba Nemanja Kondić postavio odboričko pitanje o broju zaposlenih u Gradskoj upravi, na koje je rok 15 dana da se odgovori i ni danas nismo dobili odgovor - rekao je Saša Lazić odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Uprkos maratonskoj raspravi, kolegijum je završio bez zapisnika, ali i bez preciziranja novog datuma. Јednoglasno je usvojena odluka da Gradska uprava u roku od 24 časa dostavi zapisnike iz kontrole budžetske inspekcije.