latinica  ћирилица
28/09/2023 |  18:23 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Starješine VRS predlažu stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga Srpske

Republiku Srpsku i srpski narod u vrijeme orkestriranih napada odbraniti možemo isključivo jedinstvom i patriotizmom. Ovo poručuju starješine Vojske Republike Srpske i predlažu stvaranje jedinstvenog Fronta patriotskih snaga Srpske. U odbrani interesa Srpske podržavaju predsjednika Republike Srpske.
Vojska Republike Srpske, organizacija starješina - Foto: RTRS
Vojska Republike Srpske, organizacija starješinaFoto: RTRS

Neustavnim i antidejtonskim djelovanjem, stranci Republici Srpskoj pokušavaju oduzeti ono najvrednije - šume, vode, slobodu, nadležnosti, upozoravaju u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske. Podržavaju predsjednika Srpske Milorada Dodika u montiranom sudskom procesu, koji je u usmjeren na rušenje Srpske.

- Mi smo se za to borili i mi ćemo se do kraja boriti za opstanak Republike Srpske i protiv svih nemani! - poručio je Siniša Kajmaković član Predsjedništva Starješina Vojske Republike Srpske.

I to, što političko Sarajevo ponovo zvecka oružjem i prijeti silom - antidejtonski je čin, navode iz Udruženja starješina.

- Dejtonom o vojnim pitanjima, izričito je zabranjeno bilo kom subjektu - oba entiteta, da prijeti i verbalno, a kamoli da upotrijebi silu - poručuje Slobodan Župljanin predsjednik Starješina Vojske Republike Srpske.

Starješine predlažu stvaranje jedinstvenog Fronta patriotskih snaga Srpske, čiji bi osnovni zadatak bio jačanje patriotizma, a što je, navode, ključ u odbrani Republike.

Upravo, nametnutim odlukama Kristijana Šmita - narušava se status Srpske garantovan Dejtonom, izričiti su u Udruženju protjeranih građana Drvara. Upozoravaju da se na scenu vraćaju ideologije protiv kojih su se Srbi borili u Drugom svjetskom ratu.

- Fašizam je zavaladao! On se mora suzbiti. I ta ofanziva naiđe na Srbiju i na Republiku Srpsku - kaže Mile Marčeta predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar "Održivi povratak".

Iz ovog udruženja navode da su Srbima povratnicima u Federaciju BiH uskraćena osnovna ljudska prava zagarantovana međunarodnim konvencijama i da je zato njihov ostanak u ovom entitetu nemoguć.