latinica  ћирилица
28/09/2023 |  18:28 ⇒ 29/09/2023 | 09:01 | Autor: SRNA

Vlada Srpske opredijeljena za unapređenje standarda svih zaposlenih

Vlada Republike Srpske uvijek je bila opredijeljena za unapređenje i poboljšanje standarda svih zaposlenih, čiji broj je trenutno najviši otkako Srpska postoji, rečeno je u Kabinetu premijera Radovana Viškovića.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske uvijek je bila opredijeljena za unapređenje i poboljšanje standarda svih zaposlenih, čiji broj je trenutno najviši otkako Srpska postoji, rečeno je u Kabinetu premijera Radovana Viškovića.

Upitani da prokomentarišu najavu sindikata o sutrašnjoj protestnoj šetnji u Banjaluci, u Kabinetu predsjednika Vlade su istakli da je u Srpskoj trenutno ostvarena maksimalna zaposlenost od 290.000 radnika, a desila za vrijeme premijera Viškovića.

- Prosječna plata u Srpskoj trenutno iznosi 1.268 KM. Realizovani su brojni programi, pomoći, subvencije zapošljavanja. U toku pandemije virusa korona Vlada Republike Srpske izašla je sa raznim aktivnostima i mjerama podrške, te je iz Kompenzacionog fonda ukupno isplaćeno 650 miliona KM za pomoć privredi, kao i za obezbjeđenje zaštitne opreme i svega onoga što je bilo potrebno za saniranje pandemije - istakli su iz Vlade.

Uslovi zaposlenih u svim segmentima za vrijeme Vlade premijera Viškovića značajno su unaprijeđeni, počevši od javne uprave do toga da se u cijeloj Srpskoj grade objekti i da je angažovana domaća radna snaga, te da se uslovi rada stalno unapređuju, naveli su iz Kabineta.

Iz Vlade su naglasili da se značajno unapređenje radnog okruženja, kao i ulaganje u naoružanje opremu desilo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a takođe i u zdravstvenom sektoru.

- U zdravstvenom sektoru moramo podsjetiti da su svi građani Srpske tokom pandemije virusa korona imali besplatno osiguranje i ta obaveza je prestala sa 1. avgustom ove godine. To je značajno pomoglo u saniranju pandemije virusa korona. Nije bilo nijedne vlade u regionu koja to omogućila svojim građanima - naglasili su iz Kabineta premijera.

Svakodnevnim mjerama i aktivnostima koje Vlada kreira i sprovodi, dodali su oni, stvaraju se bolji uslovi za rad, a svaka privredna inicijativa je dobro došla u Vladi Republike Srpske, koja je podržala i sarađuje sa svima koji u Vladi vide partnera, posebno u oblasti unapređenja i kreiranja povoljnijeg privrednog ambijenta.

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je uredba kojom se svi borci, bez obzira na godine života, uvode u pravo boračkog dodatka i za te namjene je izdvojeno dodatnih 23 miliona KM, a na borački dodatak mogu da računaju svi borci bez obzira na godine života. Iznos tog dodatka će zavisiti o broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava.

Prema njihovim riječima, ova uredba omogućiće da jedan broj zaposlenih u realnom i javnom sektoru od oktobra dobije i borački dodatak, i svi koji su bili borci, a imaju manje od 60 godina života, steći će ovo pravo, što će se svakako odraziti na povećanje ličnih primanja, odnosno kućnih budžeta.

Povećanje koje ovom uredbom za borački dodatak mogu očekivati borci zavisi od mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, tako da će iznositi od nekoliko maraka do 120 KM.

- Vlada Radovana Viškovića je radila i na povećanju invalidnina, koje su dva puta povećane po pet odsto - napomenuli su iz Kabineta.

Imajući u vidu sve ove pokazatelje i parametre, dodali su oni, realno je zaključiti da je Vlada uvijek bila opredijeljena za unapređenje i poboljšanje standarda svih zaposlenih u Srpskoj.

Vlada Srpske izdvojila je 54 miliona KM za povećanje plata za 45.000 radnika u Srpskoj. Takođe, u 2019. godini je dato pravo da poslodavci imaju mogućnost povrata poreza i doprinosa od 30 do 70 odsto odnosno za iznos za koji su povećali plate za svoje radnike.

- Podsticiji u poljoprivredi su povećani sa 85 na 180 miliona u 2023. godini, ne možemo da ne pomenemo i podsticaje i podršku za nabavku nove mehanizacije. Za vrijeme ove vlade u poljoprivrednoj proizvodnji, zahvaljujući ovim mjerama i podsticajima, obezbijeđeno je najviše traktora i poljoprivredne mehanizacije. Samo do kraja ove godine broj novih traktora u poljoprivrednoj proizvodnji biće 1.000 - istakli su iz Vlade.

Vlada je izdvajala novac i za podršku privredi za uvođenje novih tehnologija, te davala podsticaje početnicima u biznisu, tako da su mladi ljudi koji su željeli da pokrenu svoj biznis mogli da račanuaju, zavisno od projekata koji pokreću, na podršku Vlade do 50.000 KM.

- Ovi podaci su činjenice koje govore u prilog odgovorne i svjesne politike Vlade Srpske i opredjeljenja da se svakodnveno radi na unapređenju poslovnog ambijenta i standarda naših radnika. Ne možemo i ne znamo kako bismo okarakterisali one koji žele umanjiti ili potcijeniti ovakve podatke koje smo naveli, a koji su pomogli da u Srpskoj imamo rast prosječne plate i najveću zaposlenost od formiranja Srpske - naglasili su iz Vlade.

Iz Vlade su napomenuli da je zaduženost Srpske na istorijskom minimumu, te da svi članovi Vlade sa Viškovićem na čelu rade svakodnevno na kreiranju mjera i aktivnosti za podršku i podsticaje za unapređenje poslovnog ambijenta i životnog standarda građana Srpske.