latinica  ћирилица
28/09/2023 |  18:35 ⇒ 29/09/2023 | 09:31 | Autor: SRNA

Crna Gora: Od ponedjeljka niže cijene za oko 150 artikala, cijene goriva zamrznute

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović rekao je da će od ponedjeljka, 2. oktobra, biti snižene cijene više od 150 artikala u novom krugu akcije "Stop inflaciji", koja će trajati do kraja godine.
Prodavnica - Foto: RTRS
ProdavnicaFoto: RTRS

On je naveo da će biti snižene cijene za više od 150 artikala, među kojima nije samo hrana već i roba široke potrošnje, kao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala, te da će one biti zamrznute.

- Analiza je sljedeća - ako na današnji dan kupite tih 148 proizvoda potrošačka korpa bi bila 454 evra a ako ih kupite u ponedjeljak ona će biti 322 evra - objasnio je Đurović.

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović rekao je da cijene goriva više neće rasti, te da će Vlada smanjiti akcize na gorivo.

- To znači da će cijene goriva biti zamrznute na ovom nivou. Kada govorimo o cijeni dizela, podsjetiću da je ovo nivo cijene koji smo imali u oktobru ili novembru prošle godine kada smo imali već četiri ili pet smanjenja cijene goriva - naveo je Damjanović.

On je dodao da će, ako bude povećanja cijene struje u većem nivou nego što bi bila minimalna korekcija, ići sa politikom subvencionisanja potrošača iz najranjivijih grupa.

U Crnoj Gori su od utorka skuplje sve vrste goriva, što je 12 poskupljenje goriva u ovoj godini.

Litar BMB 98 košta 1,73 evra, BMB 95 1,69 evra, evrodizela 1,65 evra. Poskupjelo je i lož-ulje šest centi po litru, pa trenutno košta 1,61 evro.