latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:12 ⇒ 19:21 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Održane predstave pozorišta iz Estonije, Sarajeva i Subotice

Pretposljednjeg dana 24. Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", danas su u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu odigrane predstave lutkarskih pozorišta "Tulevski" iz Јohvija, Estonija i Dečijeg pozorišta iz Subotice, kao i predstava Pozorišta mladih Sarajevo, koja je odigrana na matičnoj sceni u Sarajevu.
Istočno Sarajevo - Lut fest - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Lut festFoto: SRNA

U ime opštine Istočno Novo Sarajevo zamjenik načelnika Aleksandar Kostović uručio je umjetničku sliku Pozorištu "Tulevski" iz Estonije za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva koja traje 35 godina, dok je skulpturu "Zlatna anima Radoslav Lazić" uručio Vitomir Mitrić, selektor i direktor Festivala.

Pozorište "Tuleveski" odigralo je predstavu "Mala drvena kuća", u režiji Irine Marjapu i Valentine Fursove, u kojoj priču pričaju starac, starica i crvena mačka. Ovo je predstava o dobroti i prijateljstvu, uz poruku da sa dobrim srcem i pravim prijateljima možete savladati svaki trik i nevolju.

Pozorište mladih iz Sarajeva izvelo je na matičnoj sceni u Sarajevu predstavu "Јeževa kućica", autora Branka Ćopića, u režiji i po scenariju Dubravke Zrnčić-Kulenović, koja navodi da je Ćopićeva "Јeževa kućica" jedna od najljepših stihovanih priča u odrastanju svih generacija.

Dječije pozorište iz Subotice odigralo je predstavu "Ljubav i violina", u režiji Ane Vovčok. Ova predstava govori o romskoj legendi o ljubavi i smjelo otvara dilemu o sebičnosti najuzvišenije naklonosti prema živom biću i umjetnosti. Ispričana lutkama i protkana romskom muzikom, ova priča ističe violinu kao metaforu ljudskih osjećanja i umjetnosti koje nosimo u sebi.

U okviru pratećeg programa održano je predavanje za vaspitače o temi "Primijenjeno pozorište – šta, kako, kome i zašto?", koje je održao dramaturg i reditelj iz Srbije Milan Mađarev, koji je potom promovisao svoje dvije knjige "Nove priče" i "Zaboravljene priče".

Mađarev je tokom svog predavanja poručio vaspitačima da se u radu sa djecom uvijek oslanjaju na principe spontanosti, izražajnosti i kreativnosti, ističući da je vaspitni rad sa mališanima privilegija.

On je prezentovao i svoja iskustva koja se tiču primijenjenog pozorišta, kreativne drame i improvizacije na sceni, psihodrame, kao i inkluzivnog teatra, koji se odnosi na lica sa poteškoćama u razvoju, invalidnim licima, kao i licima koja se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne.

Ovom interaktivnom predavanju prisustvovale su učiteljice iz osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović Njegoš" iz Istočnog Sarajeva.

Prethodno su u Kulturnom centru Istočno Sarajevo Lutkarska scena "Pepino" iz Niša i "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva izveli "Lutkarsko muzičku zavrzlamu o ljubavi".

Sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 24. "Lut fest" biti svečano zatvoren dodjelom nagrada najuspješnijim pozorištima i glumcima, a van konkurencije Dečije pozorište iz Subotice odigraće predstavu "O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi" u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

"Naša Crvenkapa se rađa u biblioteci, voli knjige i uliva poverenje da knjiga kao predmet nikako ne može da bude zapostavljena. U trci sa mobilnim telefonima, knjiga u ruci je pravi izlet u bogatsvo duha", poručuju iz Dečijeg pozorišta Subotica.