latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:38 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Doboj: Prijave za pronevjeru više od pola miliona maraka (VIDEO)

Policijska uprava Doboj, Okružnom javnom tužilaštvu podnijela je prijave protiv vlasnika firme "Novo-teks" iz Banjaluke, direktora Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči i još tri osobe. Policija ih sumnjiči da su zloupotrebama javnih nabavki kompaniji "Novo-teks" pribavili 512 hiljada maraka koristi.
PU Doboj - Foto: SRNA
PU DobojFoto: SRNA

Sumnjiva nabavka hrane za oko 300 pacijenata Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči obavljena je početkom 2020. u vrijeme pandemije virusa korona. Prema policijskoj prijavi na konkurs su se prijavila dva ponuđača, a komisija je izabrala kompaniju čija je ponuda za oko 90.000 maraka bila niža, bez obzira na to što je u ponudi od oko 80 artikala za 17, ponuđena nerealno niska cijena.

- Za lice inicijala N.M postoje osnovi sumnje da je u svojstvu odgovornog lica u jednom privrednom društvu iz Banjaluke izvršilo krivično djelo zloupoztreba u postupku javne nabavke na način da je u postupku javne nabavke sa jednom zdravstvenom ustanovom iz Modriče predalo lažne podatke s namjerom da tim utiče na donošenje odluke naručioca nabavke - kaže Vlado Vranješ, načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Doboj.

U policijskom izvještaju za nesavjestan rad u službi se terete i predsjednik i članovi Komisije za javne nabavke u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor specijalne bolnice koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, sve odbacije. Nikić tvrdi da iza svega stoji politički revanšizam, jer pojedincima kaže smeta to što ustanova kojom rukovodi pozitivno posluje, ali i njegova potencijalna kadidatura za načelnika opštine.

- 439.000 maraka je njegova ponuda bila bez PDV-a za snabdijevanje hranom za dvije godine u pandemiji korona virusa, to je tih pola miliona znači da dvije godine snabdijeva našu ustanovu hranom i zamisli neko te optuži vi ste nekom pribavili korist od pola miliona - istakao je Siniša Nikić, direktor Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju.

Nikić objašnjava i da je drugoplasirani ponuđač uložio žalbu, koju je Komisija za razmatranje žalbi odbila. Iako smo imali namjeru da o spornoj nabavci razgovaramo i sa vlasnikom kompanije "Novo-teks", na naše telefonske pozive nije odgovarao.