latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:39 ⇒ 19:42 | Autor: TANЈUG

Dobitnik džekpota američke lutrije od 1,6 milijardi dolara tražio nagradu na Floridi

Drugi po veličini dobitnik lutrije u istoriji SAD je zatražio nagradu od 1,6 milijardi dolara, ali identitet osobe može ostati tajna još 90 dana, saopštila je Lutrija Floride.
Igre na sreću (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER) -
Igre na sreću (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER)

DŽekpot Mega Milions preuzet je u ponedjeljak, sedam nedjelja nakon izvlačenja 8. avgusta, saopštila je lutrija Floride, prenio je Rojters.

Florida je jedna od 45 država, uz okrug Vašington i Američka Djevičanska ostrva, koji učestvuju u izvlačenju Mega Milions.

Proteklo je 31 izvlačenje, dva puta nedeljno, bez dobitnika sve dok kupac karata u supermarketu u Neptun Biču, oko 25 kilometara istočno od DŽeksonvila, nije dobio svih šest traženih brojeva.

Osvajač džekpota Mega Milionsa na Floridi imaće opciju da zahtjeva pun iznos isplaćen u 30-godišnjem anuitetu ili da uzme paušalni iznos od 794,2 miliona dolara u gotovini, navodi se na veb stranici Mega Milion.

Dobici se oporezuju, a prema zakonu Floride, dobitnici lutrije koji traže nagrade od 250.000 dolara ili više, ne moraju javno da otkriju svoj identitet do 90 dana nakon preuzimanja nagrade.

Za kupljen tiket od dva dolara, šanse za osvajanje džekpota su oko jedan prema 300 miliona.

Mega Milions je saopštio da je džekpot bio najveći u njegovoj istoriji i tako nadmašio nagradu od 1,537 milijardi dolara, koja je osvojena u Јužnoj Karolini 2018.

To bi ga svrstalo na drugo mjesto iza rekorda postavljenog na suparničkoj lutriji Pauerbol, kada je džekpot iznosio 2,04 milijarde dolara za tiket prodat u Kaliforniji u novembru 2022. godine, navodi se na veb stranici Pauerbola.