latinica  ћирилица
28/09/2023 |  21:32 ⇒ 22:09 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u Banjskoj

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru Banjska na sjeveru Kosova i Metohije za koju je Priština okrivila Beograd, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF)) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF))

Vučić je rekao za Rojters, negirajući bilo kakvu umiješanost srpskih vlasti u incident, da će Srbija pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima i istražiti osumnjičene, nakon što su u nedjelju, 24. septembra, kod manastira Banjska ubijena trojica Srba i jedan pripadnik policije samoproglašenog Kosova.

On je optužio policiju samoproglašenog Kosova da je ubila jednog od Srba hicem u glavu sa udaljenosti od metar, i to nakon što se predao, opisujući to kao pogubljenje.

Vučić je rekao da će tužilac pozvati Milana Radoičića, jednog od srpskih političara sa Kosova i Metogije, koji je, kako to navodi Priština, prisustvovao pucnjavi.

On je negirao navode predsjednika privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje.

- Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga - rekao je Vučić i dodao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.