latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:13 ⇒ 07:20 | Autor: TANЈUG

Sve izvjesnija obustava rada američke savezne vlade

Sve je izvjesnija obustava rada američke savezne vlade zbog spora demokrata i republikanaca oko budžetske potrošnje u Kongresu, a obustava rada, minut poslije ponoći 1. oktobra, poremetila bi mnoge usluge, uticala na vladine službenike i izazvala nove poremećaje u američkoj politici, prenosi Glas Amerike.
Američki Kongres (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Američki Kongres (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER)

Demokrate su u Senatu izglasale otvaranje rasprave o nacrtu zakona kojim bi federalna potrošnja bila produžena do 17. novembra, ali su republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom, već saopštili da neće podržati usvajanje tog zakona.

Prema pisanju Vašington posta, obustava rada vlade podrazumijeva da bi milioni federalnih službenika i pripadnika vojske prestali da primaju plate, a da bi mnogi od njih morali da se pojavljuju na poslu.

Istovremeno, bili bi zatvoreni neki nacionalni parkovi i muzeji, a na aerodromima širom Sjedinjenih Američkih Država došlo bi do novih poremećaja i kašnjenja.

Obustava rada vlade uticala bi i na najvažnije savezne programe pomoći, poput onog kojim se pomaže žrtvama smrtonosnih požara na Mauiju, na Havajima.