latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:27 ⇒ 07:30 | Autor: TANЈUG

Američki vojnik stigao kući nakon dva mjeseca zarobljeništva u Sjevernoj Koreji (VIDEO)

Vojnik američke vojske Trevis King biće podvrgnut medicinskim pregledima, uključujući i provjeri mentalnog zdravlja, nakon što je stigao u američku vojnu bolnicu u Teksasu pošto je protjeran iz Sjeverne Koreje, saopštio je Pentagon.
Trevis King (Foto: EFE/JEON HEON-KYUN) -
Trevis King (Foto: EFE/JEON HEON-KYUN)

King, koji je služio u američkoj bazi u Јužnoj Koreji, prešao je granicu sa Sjevernom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Sjevernoj Koreji za skoro pet godina, prenio je AP.

Kinga (23) su držali u Sjevernoj Koreji više od dva mjeseca, prenio je Rojters.

Јoš nema detalja o Kingovom tretmanu u Sjevernoj Koreji i šta ga je navelo da pobjegne tamo.

- Proći će kroz medicinske preglede, medicinske procjene, a zatim će se sastati sa profesionalcima kako bi procijenili njegovo emocionalno i mentalno zdravlje - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing novinarima.

Ona je navela da ne može da precizira vremenski period procesa evaluacije, ali je dodala da će on proći kroz program reintegracije za "neposrednu budućnost".

Sjevernokorejska agencija KCNA prenijela je da je King za vrijeme pritvora u toj zemlji priznao da je prebjegao jer je gajio "loše osjećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije" u američkoj vojsci i da je bio "razočaran neravnopravnim društvom SAD".