latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:59 | Autor: TANЈUG

Koncert "Sanremo Đovani" održan na Kalemegdanu

Peto izdanje muzičke manifestacije "Sanremo Giovani World Tour", a drugi put u Srbiji, održano je na Kalemegdanu, gdje su nastupili mladi italijanski umjetnici - Martina Beltrami, Fiat 131, Nur i Manini.
Nastup pjevača Fiat 131 na Kalemegdanu (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić) -
Nastup pjevača Fiat 131 na Kalemegdanu (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Od domaćih gostiju pevale su pop džez kantautorka Lena Kovačević i glumica Јelena Gavrilović, koja je ujedno imala ulogu domaćina muzičke večeri.

- Riječ je o turneji koja promoviše tradiciju italijanske pjesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene, preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i italijanskih instituta za kulturu - naglasila je Јelena Gavrilović.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Roberto Činkota istakao je da je zadovoljan što već drugu godinu zaredom gostuje ovaj muzički projekat kao pravi karavan mladih talenata na turneji i tako se spajaju kultura i umjetnost Srbije i Italije, kao i kroz nedavno održan Festival italijansko-srpskog filma.

Martina Beltrami je pjevala klasike i svoje kompozicije - "Parlo di te", "Aurora", "Si è spento il sole", "Luci accese" i dobila veliki aplauz kod publike na Kalemegdanu.

Nakon nje na scenu je izašao umjetnik Fiat 131, pseudonim Alfreda Bruna, zapravo umjetničko ime inspirisano automobilom njegovog djeda Alfreda. Fiat 131 je otpjevao dvije svoje i dvije pjesme obrade - "Caramelle", "Pupille", "Notte prima degli Esami", "Per sentirsi meno soli", u stilu rep, hip hop i R'n'B muzike.

Pjevačica Nur Ameli Moki je pjevala svoje i klasik pjesme - "Tua Amelie",  "Ma che freddo fa", "Malafemmena", a posebno je izdvojila svoj autorski rad "Cattive", koji kao singl izlazi 6. oktobra.

Četvrti je bio muzičar Manini, pseudonim Alesija Mininija, koji je sinoć pjevao "Nel blu dipinto di blu", "Mille porte", čuvenu baladu "Caruso", i "Graffi".

Četvoro mladih pjevača zajedno su na kraju pjevali velike hitove "Azzurro", "Che sarà", "Sarà perché ti amo", "Mamma Maria" i za kraj - legendarnu kompoziciju "L'italiano" Tota Kutunja.

Koncert drugu godinu zaredom organizuju Italijanski institut za kulturu i Centar beogradskih festivala (CEBEF), u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu.