latinica  ћирилица
29/09/2023 |  08:10 ⇒ 08:21 | Autor: TANЈUG

Francuska: Šest migrantkinja spaseno iz kamiona sa voćem, pozvale novinara Bi-Bi-Sija (VIDEO)

Šest migrantkinja zarobljenih u kamionu koji je prevozio voće spasila je francuska policija nakon što je jedna od žena uputila poziv u pomoć novinaru Bi-Bi-Sija, saopštile su francuske vlasti.
Migranti se skrivali u kamionu (Foto:  EPA/BONNIERE PASCAL) -
Migranti se skrivali u kamionu (Foto: EPA/BONNIERE PASCAL)

Četiri Vijetnamke i dvije Iračanke skrivale su se satima u kamionu natovarenom kutijama banana na sjeveru Francuske, vjerujući da je vozilo na putu za Veliku Britaniju ili Irsku, prenio je AP.

Kada su shvatili da kamion ide u suprotnom pravcu, počele su da paniče u hladnom i skučenom, mračnom prostoru. Јedna od njih uspjela je da stupi u kontakt sa novinarom Bi-Bi-Sija u Londonu, koji je potom pomogao ženama da obaijveste francusku policiju.

Francuski tužilac Letitia Frankar rekla je da vozač kamiona, koji je zapravo išao za Italiju, nije kriv. Žene su kazale istražiteljima da vozač nije umiješan, "rekavši da su se popele u kamion misleći da idu u Englesku zbog irskih registarskih tablica - navela je Frankar u saopštenju.

 

- Poslije nekoliko sati na putu bez zaustavljanja, shvatile su grešku i alarmirale novinara - dodala je ona.

Bi-Bi-Si je objavio da je žena mogla da pošalje tekstualne poruke, GPS lokaciju kamiona i kratke video snimke koji pokazuju uslove u kamionu.

Žene su prikazane kako sjede u uskom prostoru na podu, okružene kutijama voća, u panici i bore se da dišu, naveo je Bi-Bi-Si. U kamionu je bilo samo šest stepeni Celzijusa, istakla je Frankar.

Francuska policija im je brzo ušla u trag i uspjela da presretne kamion na autoput. Frankar je rekla da je vozač, takođe, pozvao policiju nakon što je čuo buku koja je dolazila iz njegove prikolice.

Šest žena je privedeno zbog ilegalnog boravka u Francuskoj prije nego što su puštene na slobodu. Četiri su dobile 30 dana da napuste zemlju, a dvjema je dozvoljeno da ostanu kako bi mogle da zatraže azil.

Hiljade migranata koji traže bolji život u Velikoj Britaniji pokušavaju da pređu sa sjevera Francuske u Britaniju svake godine, skrivajući se u kamionima ili ukrcavajući se u čamce preko Lamanša.

Oba puta mogu biti veoma opasna.