latinica  ћирилица
29/09/2023 |  09:01 ⇒ 09:13 | Autor: SRNA

Radovi kod brane Pošćenje, HET uložio 140 miliona evra

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 milion KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 miliona evra, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić.
Trebinje, HE Dabar - pripremni radovi - Foto: SRNA
Trebinje, HE Dabar - pripremni radoviFoto: SRNA

- To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta, dovodni tunel i 15 odsto EPC ugovora - rekao je Stajić.

On je naveo da se sada najviše aktivnosti odvija u projektnom birou izvođača radova, dok je najveći napredak ostvaren na izradi projekta brane Pošćenje.

- Definisana je geometrija brane, provjera stabilnosti i, nakon prihvatanja od inženjera, počelo je projektovanje detaljnog projekta - precizirao je Stajić.

U ovom trenutku akcenat je na projektu optočnog tunela i privremene podgrade, a ovi objekti biće korišteni u toku izgradnje, prije svega da skrenu vode rijeke Zalomke i omoguće radove i za vrijeme manjih vodostaja.

- Trenutno, izvođač obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade. Riječ je o radovima koji se odnose na uređenje gradilišta, izradi pristupnih puteva i platoa na kojima će se izgraditi privremeni objekti namijenjeni za smještaj osoblja i svih učesnika u građenju - rekao je Stajić.

On je dodao da izvođač uređuje dva kampa za smještaj svog osoblja, u mjestu Divin i u Berkovićima.

Stajić je napomenuo da preduzeće HE na Trebišnjici, investitor hidroelektrane Dabar, ima obavezu rješavanja imovinskopravnih odnosa, eksproprijacije oko 1.100 hektara zemljišta, što je u obavezi da rješava sukcesivno, u skladu sa dinamikom izvođenja radova.

- Trenutno smo u fazi eksproprijacije kanala kroz Dabarsko polje i tu je od 52 hektara, koliko je potrebno da se ekspropriše, ostalo za eksproprijaciju nekih 10-15 odsto. Imamo čvrsto uvjerenje od Geodetske uprave da će se ovaj posao, kao i posao eksproprijacije za dalekovod, okončati do kraja godine - ukazao je Stajić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to desi, krajem godine investitor bi mogao predati zemljište namijenjeno za izgradnju HE Dabar kineskom izvođaču, izuzev zemljišta u zoni akumulacije.

- Tu smo otkupili oko 20 odsto, ostalo je još 730 hektara, što smo u obavezi da otkupimo do prvog punjenja akumulacije - dodao je Stajić.

On je naveo da investitor izvodi i radove na dovodnom tunelu, gdje je preostalo da se iskopa još oko 150 metara.

Ukupna vrijednost HE Dabar je 661 milion KM, a kad bude izgrađena imaće instalisanu snagu od 159 megavata.

Izvođač se obavezao da će za šest mjeseci izraditi detaljan projekat, nakon čega kreće gradnja.

Ukupan rok, uključujući i projektovanje je četiri godine.