latinica  ћирилица
29/09/2023 |  09:01 ⇒ 12:06 | Autor: RTRS

Nosović: Logoraši po novoj uredbi neće dobiti borački dodatak; Tražimo određenu satisfakciju (VIDEO)

Logoraši u Republici Srpskoj prema novoj uredbi nemaju pravo na borački dodatak, ali svakako tražimo određenu satisfakciju, rekao je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

Nosović je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da se ova kategorija stanovništva nalazi u inferiornom položaju u odnosu na sve druge kategorije iz odbrambeno-otadžbinskog rata jer u Srpskoj ne postoji zakon o logorašima.

- Ova kategorija stanovništva ne prima nikakve novčane dodatke za vrijeme dok su provodili u zarobljeništvu. Mi imamo ljude koji su proveli i više od dvije godine u logorima, ali ne primaju nikakve naknade. Mi ne tražimo da budemo borci prve ili druge kategorije, ali tražimo određenu satisfakciju - kaže Nosović.

Dodaje da Savez logoraša podržava novu uredbu o isplati boračkog dodatka, ali da imaju određenu rezervu jer će se, kako kaže, u ovu isplatu infiltrirati oni koji to ne zaslužuju.

- Uzmimo za primjer da će neke osobe dobiti borački dodatak za minimalnih sedam mjeseci učešća u borbenim dejstvima, a da za ostatak vremena ne znamo gdje su bile, dok s druge strane, nikakivu naknadu neće primiti logoraš koji je nekoliko godina bio u zarobljeništvu jer nije bio pripadnik VRS - ističe predsjednik Saveza logoraša.

Nosović je naveo da je Savez tražio sastanak sa nadležnima u Ministarstvu za rad i boračko-invalidsku zaštitu, kao i sa predsjednikom Republike Srpske.

- Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje u nadležnim institucijama. Mi nikada nismo tražili novac, ali nam je potreban za liječenje i pomoć ovoj populaciji. Kroz određeno priznavanje od države mi bismo ove osobe rasteretili i odali priznanje za njihovu žrtvu - ističe Nosović.

Nosović je naveo podatak da trenutno postoji oko 25.000 logoraša koji žive u Srpskoj i u dijaspori, a da je u vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata kroz logore u bivšoj Јugoslaviji prošlo 50.000 Srba.