latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:11 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je na redovnoj sjednici donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.
Visoki sudski i tužilački savjet BiH - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet BiHFoto: RTRS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH imenovao je Marelu Јevtović, Dragana Vujeca i Ljiljanu Santrač na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a Almu Salkić-Mijić i Sabinu Čankušić-Čamo za sudije Osnovnog suda na Sokocu.

Iz VSTS-a je saopšteno da je DŽenana Brković imenovana za predsjednika Opštinskog suda u Zenici, Envera Kukić na poziciju predsjednika Opštinskog suda u Banovićima, Muhamed Vejzović za predsjednika Opštinskog suda u Srebreniku, a Ankica Čuljak na poziciju predsjednika Opštinskog suda u Ljubuškom.

Јasmina Miljković je imenovana je za predsjednika Opštinskog suda u Velikoj Kladuši, Antonela Đaković na poziciju sudije Opštinskog suda u Tuzli.

Naida Tabaković, Edina Kršlak i Emina Husaković, Adi Isaković, Јasmina Sazdovski, Elma Zorabdić i Ajna Avdispahić-Đonko imenovani su za sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

Suada Kahrić i Sanela Galešić imenovane su na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok je Sanja Lozančić imenovana na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

- Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima - navodi se u saopštenju.

VSTS BiH napominje da pri imenovanju primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.

Sudije i tužioci imenovani su tokom sjednice VSTS, održane u prethodna dva dana u Sarajevu, a stupiće na dužnost 23. oktobra.