latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:33 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Dan sjećanja na narodnog heroja majora Milana Tepića (FOTO/VIDEO)

U Kozarskoj Dubici obilježen je Dan sjećanja na narodnog heroja majora Milana Tepića i 32 godine od njegove pogibije u Bjelovaru kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu ЈNA, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem.
32. godišnjica herojskog stradanja majora Milana Tepića - Foto: RTRS
32. godišnjica herojskog stradanja majora Milana TepićaFoto: RTRS

Obilježavanju Dana sjećanja na groblju u Komlencu, kod porodične grobnice Tepića, prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

- Narodni heroj Milan Tepić, to su riječi koje moramo sa velikim poštovanjem izgovarati. Čovjek koji je zbog riječi, zbog obraza, otišao na drugi svijet da bi bilo onako kako je rekao. Major Milan Tepić je simbol i ponos ovog kraja, Potkozarja - istakao je Egić.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske rekao je da je major Tepić simbol slobode, herojstva, stradanja i žrtve za slobodu srpskog naroda.

- Ono što je uradio heroj Milan Tepić je inspirisano junačkim i herojskim djelima naših predaka kroz istoriju ratovanja, koju nažalost, srpski narod morao da vodi za slobodu. Njegovo djelo je inspirisano i njegovom vojničkom obavezom, oficirskom riječju i čašću - naglasio je Ostojić.

Foto: RTRS

Dan sjećanja na narodnog heroja majora Milana Tepića dio je programa obilježavanja Septembarskih dana odbrane Kozarske Dubice od hrvatske agresije 1995. godine.

U septembru 1991. godine major tadašnje Јugoslovenske narodne armije Milan Tepić našao se u centralnom skladištu ubojitih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara, gdje je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče i organizuje odbranu od hrvatskih paravojnih jedinica koje su opkolile bjelovarsku kasarnu.

Tepić je poginuo 29. septembra 1991. godine nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Stradali su on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

Za taj čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke federativne Republike Јugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Njemu u čast, Republika Srpska je ustanovila Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Јedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom.

- Јednom ljudi daju riječ - ona ostaje ili se pogazi. Јa sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško  - napisao je u posljednjem pismu major Milan Tepić.