latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:59 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Konstantno uvećavanje iznosa svih prava iz oblasti dječije zaštite

Iznosi svih prava iz oblasti dječije zaštite u Republici Srpskoj konstantno se uvećavaju i danas su tri puta veći u odnosu na 2018. godinu kada su se desile najobimnije zakonske izmjene, izjavio je direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: ilustracija
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: ilustracija

- Fond je do 2018. godine izdvajao 50 miliona KM za prava iz Zakona o dječjoj zaštiti, dok bi u ovoj godini za iste namjene trebalo izdvojiti 150 miliona KM - precizirao je Јović.

On je naveo da su prava koja proističu iz Zakona o dječijoj zaštiti dugo bila u stagnaciji, sve do donošenja novog zakona koji je stupio na snagu početkom 2018. godine, a nakon toga je konstantno izmjenama i dopunama zakona proširivan obim postojećih prava iz oblasti dječije zaštite, te su uvođena nova.

- Novac na ime isplate prava u navedenom periodu povećan je tri puta, a sve zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kao inicijatoru, Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je prepoznala značaj usvajanja izmijenjenih odredbi Zakona - rekao je Јović.

Direktor Fonda istakao je da se korisnicima sva prava iz oblasti dječije zaštite uredno isplaćuju početkom mjeseca za prethodni mjesec, bez kašnjenja.

- Cilj nam je da Fond i dalje bude bitan oslonac u dječijoj zaštiti Republike Srpske i da se, u saradnji sa Vladom i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, iz godine u godinu unapređuje sistem dječije zaštite i standard ostvarivanja prava - rekao je Јović.

Iz Fonda je najavljeno da će tokom Nedjelje djeteta obezbijediti novčanu podršku za djecu pod starateljstvom i porodice sa troje i više djece sa smetnjama u razvoju, novorođene trojke u periodu od prethodne Nedjelje djeteta, kao i ustanove i organizacije koje su realizovale aktivnosti s ciljem unapređenja položaja djece vulnerabilnih kategorija.

Obezbijediće se i nagrade za djecu čiji su likovni radovi proglašeni najboljim u pripremnim aktivnostima obilježavanja Nedjelje djeteta, te poslužili za izradu idejnog rješenja plakata manifestacije.

Nedjelja djeteta obilježava se od 2. do 8. oktobra pod sloganom "Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo".