latinica  ћирилица
29/09/2023 |  11:18 | Autor: SRNA

Špirić: Deklaracija o suverenosti - ispit iskrenosti bošnjačkih političara

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da BiH i 30 godina poslije rata plaća cijenu unutrašnje neiskrenosti, jer dok su Republika Srpska i njeno rukovodstvo uvijek imali jasne stavove da je jedino unutrašnjim dogovorom i kompromisom moguće izgraditi dobar temelj BiH, bošnjačka politička elita je pokazivala veliku zavisnost od međunarodnog faktora.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić je u intervjuu Srni istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predloženim sporazumom o potpunom suverenitetu BiH želio da se ljudi legitimišu i da, oni koji više od 20 godina optužuju Srpsku da podriva suverenitet BiH, shvate da su bili u krivu.

- Deklaracija o punom suverenitetu, koju je predložio Dodik, dobar je dokument. On je svima onima koji su negativne fakture isporučivali institucijama Republike Srpske i njemu lično, izbio iz ruku - naveo je Špirić.

On je naglasio da se Republika Srpska zalaže za puni suverenitet dejtonske BiH.

- Hoće li to naići na razumijevanje političkog Sarajeva, ostaje da vidimo, ali ja vjerujem da niko normalan u ovoj zemlji neće izbjeći da podrži takvu deklaraciju - rekao je Špirić.

On je poručio da institucije u skladu sa Ustavom BiH treba da donose odluke i da nametanje rješenja, zakona i odluka mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma bude prošlost.

- Ukoliko toga ne bude, svi oni koji govore da BiH treba biti suverena, u suštini će pokazati da tu suverenost ne žele - konstatovao je Špirić.

Bošnjačka politička elita, prema Špirićevim riječima, pokazala je veliku zavisnost od međunarodnog faktora, koji je unutar bošnjačkog političkog faktora proizveo veliki politički parazitizam, zbog kojeg nisu imali potrebu da učestvuju u dijalogu i izgrađuju svoju zemlju.

- Oni nisu često željeli da učestvuju u izgradnji kompromisa kroz dijalog, nego su čekali da se rješenje unese u BiH. Pokazalo se, nažalost, da 30 godina nismo uradili ono što smo mogli da je kojim slučajem bilo dijaloga i kompromisa - rekao je Špirić.

On je konstatovao da BiH još plaća cijenu unutrašnje neiskrenosti.

- Postoje političke snage koje ne prihvataju dejtonsku BiH. Oni žele da izgrade koncept neke zamišljene, neke `građanske` BiH, gdje će vladati koncept dominacije jednih nad drugim i trećim - ocijenio je Špirić.

On je ukazao da su Republika Srpska i njeno rukovodstvo uvijek imali jasne stavove da je jedino unutrašnjim dogovorom i kompromisom moguće izgraditi dobar temelj BiH.

- Ovdje ne stanuju revolucionarna rješenja - rekao je Špirić i izrazio uvjerenje da će nova konstelacija vlasti, već otpočetim dijalogom, trasirati novi put na kojem će se, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, koncipirati ubrzan napredak ka EU.

Govoreći o opasnosti prelivanja političke i bezbjednosne krize u regionu na ostatak Balkana, Špirić je ocijenio da ta opasnost uvijek postoji.

- Gdje god dijalog nije konstantan, oružje progovori - rekao je Špirić u vezi sa posljednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je potpuno saglasan sa izjavom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, koji je rekao da "Kosovo i Srbija treba da se vrate za pregovarački sto" i da se formira zajednica srpskih opština, kako bi proces dijaloga bio nastavljen.

- Bojim se da odsustvo dijaloga može ne samo da uzdrma jug Srbije, nego i da region uvuče u neke turbulencije koje nikome ne trebaju - poručio je Špirić.

On je, navodeći primjer Kosova i Metohije, sve u BiH pozvao na pregovore i međusobni dijalog i da se "okanu ocjena bez argumenata o onome što se dešava u regionu".