latinica  ћирилица
29/09/2023 |  11:36 | Autor: SRNA

Drljača: Očekujem da će istraživanja potvrditi da Čerkezovac nije adekvatna lokacija

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača očekuje da će rezultati istraživanja koja u ponedjeljak, 2. oktobra, počinju u ovoj opštini potvrditi da lokacija Čerkezovac nije adekvatna za skladištenje radioaktivnog otpada.
Miroslav Drljača - Foto: RTRS
Miroslav DrljačaFoto: RTRS

Drljača je naglasio da stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH u ponedjeljak počinju sa istraživanjima u Novom Gradu, te da će rezultati njihovih analiza biti ključni u pobijanju namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u neposrednoj blizini Novog Grada, na samoj granici sa BiH.

- Istraživanja su nova faza u odbrani interesa BiH i građana u slivu rijeke Une. Ono što smo do sada dobili od Hrvatske samo je dio podataka koje su oni dobili u svojim istraživanjima. Naš ekspertski tim nije imao sve ono što je neophodno za rad. Od ponedjeljka, praktično, počinjemo istraživanja - rekao je Drljača novinarima.

Načelnik opštine Novi Grad je potvrdio da za ovo područje nema dovoljno podataka, posebno geoloških, te da su dosadašnje procjene bile zasnovane na pretpostavkama.

- Poslije istraživanja imaćemo uvid kakav je teren i da li je uopšte moguća izgradnja takvog objekta. Moje mišljenje je da sve što se dešava, a tiče se seizmoloških aktivnosti, potvrđuje neadekvatnost ove lokacije - rekao je Drljača.

On je naveo da istraživanja počinju na lokaciji koja je najbliža Čerkezovcu, u naselju Mlakve, gdje je u martu prošle godine postavljena gama sonda za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu.

Hravtska planira da radioaktivni otpad iz Nukelarne elektrane Krško, kao i postojeći radioaktiovni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor, na samoj granici sa BiH.