latinica  ћирилица
29/09/2023 |  11:46 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Šest sindikalnih organizacija u Srpskoj na mirnoj protestnoj šetnji (VIDEO)

Šest granskih sindikata, nezadovoljni realizacijom Sporazuma o povećanju plata budžetskim korisnicima, organizovali su proteste u Banjaluci.
Protesti - Foto: RTRS
ProtestiFoto: RTRS

Vlast smatra da protesti nisu bili potrebni i navode da su plate u posljednje četiri godine povećane za gotovo 50 odsto, dok su cijene rasle za 25 odsto.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ističe da je ispoštovan i ranije potpisan Sporazum o povećanju plata i da su rashodi za lične dohotke povećani skoro 50 odsto u ovoj, u odnosu na 2019. godinu.

Navodi da će Srpska do kraja decembra izvšiti sve svoje obaveze i zatvoriti budžetski okvir bez finansijskih zastoja. To, kaže, dokazuje njenu fiskalnu stabilnost.

Povećanje plate od 160 maraka, topli obrok kao posebno primanje i redovna uplata doprinosa - to su neki od zahtjeva članova šest granskih sindikata budžetskih korisnika, koji su se okupili u Banjaluci.

Nezadovoljni realizacijom Sporazuma o povećanju ličnih dohodaka, svoje zahtjeve predali su Vladi.

U Vladi kažu da je ranije potpisani Sporazum o povećanju plata ispoštovan. To potvrđuju i rashodi za bruto plate, koji su u ovoj godini veći za 356 miliona maraka što je gotovo 50 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Podsjećaju da su regres i topli obrok u sastavu ličnog dohodka i procentualno su više povećavani kada su uvećavane plate.

Rast je značajan kada se pogledaju ukupni budžetski izdaci za lične dohodke i naknade od 2019., kaže i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Da li zbog ovih podataka, ali svi sindikalci, ali ni članovi granskih sindikata nisu podržali kolege. Na ulice su izašli pojedini članovi sidikata uprave, pravosuđa, medicinskih tehničara, radnika u zdravstvu i MUP-a.

Veliki problem je i borba za reprezentativnost, pa Vlada često ne zna s kim da pregovara. Primjer su radnici u zdravstvu koji su organizovani u nekoliko sindikalnih organizacija. Predsjednik Srpske kaže da će ih pozvati na sastanak.

- Mi ćemo ih zvati na sastanak. Ako oni ne budu jedinstveni ni mi nećemo moći donijeti jedinstven stav. Ali mislim da je danas prootest bio greška jer će biti zloupotrijebljen za političke prilike - rekao je Dodik.

A da li su najavu ovakvih protesta pokušale iskoristiti neke strane ekspoziture u BiH? Miješanje Američke ambasade u politički život ovdje je poznato.

Јedan od sindikalnih vođa prije nekoliko dana dobio je telefonski poziv da se sastane sa nekim službenicima. Odbio je jer je, kaže, lično sumnjao u njihove dobre namjere.

Ovi sindikati u novembru će se sastati sa zvaničnicima Srpske i razgovarati o platama.

Sastanak je ranije dogovoren, pa nije najjasnije zašto je dio sindikalaca danas izašao na ulicu.