latinica  ћирилица
29/09/2023 |  13:11 | Autor: Agencije

Zagreb očekuje da joj Podgorica vrati brod Јadran

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je da je Crna Gora priznala da su pripadnici ЈNA iz Crne Gore učestvovali na dubrovačkom ratištu, što je znak da se može očekivati povratak školskog broda Јadran u Hrvatsku.
Brod "Јadran" - Foto: Wikipedia
Brod "Јadran"Foto: Wikipedia

On je to izjavio na otvorenju izložbe Hrvatski školski brod Јadran - matična luka Split, 1933-2023. u Domu vojske u Lori.

Naveo je da je dopisom iz Podgorice Hrvatska obaviještava da je u Crnoj Gori pronađena oprema otuđena u vrijeme ratnih dešavanja  na dubrovačkom ratištu. 

Bijeli jedrenjak Јadran izgrađen je 1933. godine i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine, ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Ministar je rekao da Hrvatska nikada neće odustati od svoje imovine i da je ovaj školski brod bio upisan u matičnu luku Split, te da nije išao na remont sve to se ne bi kasnije dešavalo.   

Crna Gora je početkom avgusta obilježila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatski MIP uputio protestnu notu Podgorici o "svojatanju imovine".

Međutim, crnogorski predsjednik Јakov Milatović je tokom posjete Zagrebu rekao da je brod u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog o tom pitanju, dok je njegov hrvatski kolega Zoran Milanović pozvao na finansijsko održivo rješenje tog pitanja i rekao da ima važnijih tema od te.

Grlić Radman je poručio da nije iskazana spremnost da se ovaj spor riješi, i dodao,  da za njegovo rješavanje postoje i drugi pravni i politički mehanizmi, te arbitraža.