latinica  ћирилица
29/09/2023 |  14:03 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska, uprkos pritiscima, institucionalno stabilna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je Republika Srpska, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama njenog napretka, institucionalno stabilna, da ima pozitivne makroekonomske pokazatelje i da je sposobna da odbrani svaki svoj interes.
Sastanak u Palati - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Sastanak u PalatiFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na sastanku sa izvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH Žoltom Nemetom i Aleksandrom Nikoloskim, Dodik je ponovio jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH.

On je istakao da je puno uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije entiteta i konstitutivnih naroda u BiH pretpostavka boljeg razumijevanja i efikasnog funkcionisanja institucija na svim nivoima vlasti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Dodik je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Srpskoj i BiH, kao i o različitim mehanizmima pritisaka na Republiku Srpsku i pokušajima njene delegitimizacije.