latinica  ћирилица
29/09/2023 |  14:13 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

Pismo Radoičića: U Banjsku smo došli da ohrabrimo Srbe, nismo teroristi, već borci za slobodu (VIDEO)

Advokat Milana Radoičića, Goran Petronijević, pročitao je pismo svog klijenta na konferenciji za medije, a u kojem se navodi da o svom dolasku na sjever KiM 24. septembra nije obavijestio nikoga, uključujući i Beograd. Naveo je i da njegov povratak na sjever KiM nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato podnio ostavku na mjesto potpredsjednika, napisao je Radoičić u pismu.
Milan Radoičić (Foto: Tanjug/Sava Radovanović) -
Milan Radoičić (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

U pismu Radoičić ističe da je zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao u Banjsku kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom režimu, da sa tim nije bio upoznat niko iz struktura vlasti Srbije niti lokalnih političkih struktura sa sjevera KiM, i poručio da oni nisu nikakvi teroristi već borci za slobodu.

Petronijević je istakao da informacija o zdravstvenom stanju Radoičića nije bila tačna, da on nije bio povrijeđen, niti ranjen.

Radoičićevo obraćanje javnosti, koje je pročitao advokat Goran Petronijević, prenosimo u cijelosti:

- Јa, Milan Radoičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obavještavam cjelokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa sjevera KiM dana 24. septembra 2023. došao na sjever KiM u predjelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na sjeveru Kosova i Metohije.

Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti namjeru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom.

O ovome nisam obavještavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa sjevera Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru.

Nakon što je narod u više navrata pružio otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprinijeti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sjever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Јednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primjenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima.

U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su dio moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namjerom da se etnički Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi.

Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obje strane u kojem su poginula naša trojica drugova - heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda.

Podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste. Živjela Srbija!", naveo je Radoičić u obraćanju javnosti.