latinica  ћирилица
29/09/2023 |  14:37 | Autor: SRNA

Kojić: I pobijeni Srbi smetaju u Sarajevu

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da skrnavljenje spomenika na Kazanima, koji je i sam po sebi poniženje za Srbe, ponovo šalje poruke da ni pobijeni Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo i poručio da sa takvim odnosom prema srpskom narodu BiH nema perspektivu.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je podsjetio da je sinoć na spomeniku građanima Sarajeva, kako su to muslimani, ali i Kristijan Šmit predstavili u novembru 2021. godine, farbom ispisano "Živi Caco u nama".

- A znamo da je Mušan Topalović Caco bio komadant 10. brdske brigadte takozvane Armije BiH i da je on jedan od odgovornih za ubistva Srba čija su tijela bačena u jame. Ne vidimo da bilo ko iz Federacije reaguje na ovo što se radi u i oko Sarajeva, a okrenuto je isključivo protiv istine o stradanju Srba - istakao je Kojić.

On je ukazao i da je nekoliko puta farbom uništavana tabla na kojoj su napisane činjenice o protjerivanju 157.000 Srba iz Sarajeva.

- Znamo isto tako da je ova ploča na Kazanima postavljena onako kako su to željeli političari iz Federacije BiH, ali i Kristijan Šmit koji je na dan postavljanja ove ploče bio na Kazanima i dao podršku u skrivanju istine - naglasio je Kojić.

Kojić je podsjetio da su i tada iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila govorili da je ova ploča podlost Sarajeva i međunarodne zajednice, i dodao da se danas to i potvrđuje.

- Muslimani više ne znaju ni šta hoće, prvo su prikrili da na toj ploči napišu da je riječ o ubijenim Srbima koji su pobijeni i bačeni u jame, a danas im smeta i to, očigledno da žele da uklone i tu ploču i prikriju i taj zločin - ocijenio je Kojić.

On je napomenuo da će Specijalna jedinica MUP-a takozvane RBiH koju je početkom rata predvodio Dragan Vikić, dobiti spomen-obilježje u parku kod sarajevske Druge gimnazije, što pokazuje u kom pravcu ide Sarajevo kada je riječ o istini, suživotu i želji da bude multietničko, "kako na sva zvona pričaju da to i jeste".

- Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo, istina o ubijenim Srbima nije dobrodošla u Sarajevo, suživot nije želja muslimana niti Kristijana Šmita, a mi porodice srpskih žrtava ovdje želimo da živimo slobodno, da kažemo jasno i glasno i u Sarajevu i u Srebrenici i u Mostaru da smo i mi ubijani u prethodnom ratu, da tragamo još za 1 646 Srba, da istina mora izaći na vidjelo i da mi nećemo odustati od istine - poručio je Kojić.

Kojić je zaključio da dok god strani tutori budu ovdje, BiH nema perspektivu.

- BiH nema perspektivu jer nam je jasno da su svi ti međunarodni tutori ovdje samo sa jednim ciljem, a to je prikrivanje zločina nad Srbima i veličanje muslimanskih žrtava. Glavna baza za te njihove poslove je Memorijalni centar Potočari, što Šmit pokazuje svakim danom - poručio je Kojić.