latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:32 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpska će se odbraniti od ugnjetavanja Ustavnog suda BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Ustavni sud BiH najnovijim odlukama ugnjetava Srpsku u smislu tvrđenja da Zakon o tehničkim propisima Srpske nije u saglasnosti sa članom Ustava BiH, kao i na planu osporavanja pojedinih članova Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- A, onaj koji je ugnjetavan uvijek ima pravo i obavezu da se brani. Dakle, reakcije Republike Srpske biće dozvoljene u skladu sa međunarodnim i drugim propisima - rekao je Srni Stevandić, komentarišući odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj tvrdi da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije u saglasnosti sa članom Ustava BiH koji se odnosi na pravni poredak i nadležnosti institucija, a osporio je i pojedine članove Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske podnio je Šefik DŽaferović kada je bio član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud je juče na sjednici utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH član Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u kojem je navedeno da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja Republiku na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima u okviru svoje nadležnosti i da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama nadležnim za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

Prema istom zahtjevu koji je 2021. godine podnijelo sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, Ustavni sud je donio ocjenu da u skladu sa Ustavom BiH nije ni član osam Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u tačkama koje se odnose na nadležnost Agencije.