latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:58 | Autor: SRNA

Vučić zahvalio Orbanu i Nahjanu za podršku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbani i izaslaniku predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ Haledu bin Muhamedu el Nahjanu za podršku koju pružaju, te naveo da su dogovorili formiranje timova za logistiku.
Sastanak Vučića i Orbana (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Sastanak Vučića i Orbana (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Pošto smo mi i Mađarska zemlje bez morskih luka i zavisimo od drugih moramo da nađemo rješenja za uvoz robe. Pričali smo i o energetskoj bezbjednosti, analizi profila radne snage i mogućnostima za formiranje zajedničkih kompanija u stočarstvu, jer imamo veliko smanjenje stočnog fonda - rekao je Vučić novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

On je dodao da je bilo riječi i o sistemima za navodnjavanje, formiranju zajedničkih kompanija za naftu i gas za Srbiju i Mađarsku, jer mora da se smanji zavisnost od postojećih naftovoda.

- Sva pitanja o kojima smo pričali čine život. Razgovarali smo i o geopolitičkim stvarima, o situaciji u regionu i budućnosti svih nas u Evropi i svetu. Bilo je reči o temama počev od puta Srbije u EU, inicijativi BRIKS-a i svega što UAE očekuju u okviru nje, kao i o dolasku još više investicija iz Mađarske i UAE, ali i investicija Srbije u Mađarsku - naveo je Vučić.

Orban je rekao da su danas uspješno predstavili Nahjanu srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju i njene perspektive jer je to i bio cilj da pokažu kako je ovo izuzetna prilika jer su i ekonomska i politička saradnja Mađarske i Srbije uspješne.

On je naveo da će na bilateralnom sastanku, koji će kasnije danas imati sa Vučićem, razgovarati i o proširenju EU i migracijama, napomenuvši da je Mađarska uvijek za dijalog i da nikada nije podržavala sankcije ni prema kojoj zemlji.

Vučić je najavio da će nakon njegovog i Orbanovog obraćanja medijima zajedno sa Nahjanom obići Beograd na vodi, a potom će održati sastanak sa Orbanom.